Фабрици: Први пут постоји кредибилна перспектива проширења

0

Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је у интервјуу за ТВ Н1да нова Стратегија за Западни Балкан први пут указује да постоји кредибилна перспектива проширења, као и да те земље треба да буду фокусиране на испуњење реформи и свих критеријума који морају бити испуњени.

“Оно што се десило јуче је веома важна политичка иницијатива председника Јункера и целокупне Европске комисије. Он је 2014. године изјавио да ниједна земља још није спремна да уђе у ЕУ, тако да је најважније фокусирати се на оно што је јуче речено”, сматра Фабрици.

Амбасадор Фабрици је навео да је Стратегија документ који има велике политичке импликације и много иницијатива, те да су то добре вести за Европу, као и да се Европа вратила у политички простор.

“Мења се чињеница да први пут постоји кредибилна перспектива проширења, на пример Србија и Црна Гора, које су две земље које су већ отвориле преговоре о приступању са ЕУ, постоји импликација да до 2025. године имају шансе да уђу у ЕУ. Стратегија је представила кораке како да се стигне до проширења, али те земље треба да буду фокусиране на испуњење реформи и свих критеријума који морају бити испуњени”, рекао је он.

Фабрици је указао да се Европска унија заснива на концепту одговорности и солидарности, као и да је замисао да ако желите да уђете у ЕУ, морате да реформишете своје друштво.

“Србија је већ почела преговоре 2014. године, тако да је већ у процесу, бројне реформе су завршене, друге ће бити, на Србији је као земљи у целини да буде опредељена за реформе. На крају, такође, постоји и тај елемент нормализације односа са Приштином, што је кључан елемент у том процесу”, рекао је Фабрици.

Он је додао да се очекује пуна нормализација односа, према формули и стратегији, као и обавезујући споразум који доводи до нормализације те да и Косово и Србија морају да пристану на тај договор, на њима је да дефинишу садржај тог споразума.

“Није на мени да кажем суштину споразума, Хан је рекао да је прерано дефинисати садржај, постоји потреба да се брзо иде, на Београду и Приштини је да дефинишу садржај тог споразума, а ми смо ту да помажемо”, рекао је шеф делегације ЕУ у Србији.

“То је важан концепт, повезан са тим како друштво и демократија функционишу. Потребно је да цело друштво стоји иза вас, а важно је да владавина права буде у центру тог опредељења”, казао је Фабрици.

Он је истакао да је у пирању пакет реформи, да треба да се донесу закони, као и да се спроведу.

“Тај процес није само формалан, већ истински стваран, закони се усвајају у корист грађана Србије, а не зато што ми тако кажемо у ЕУ”, рекао је Фабрици.

“Састављамо периодичан извештај о стању процеса приступања, у априлу ћемо објавити нешто прецизније индикације, радимо на томе. Објавићемо свој редовни извештај где ће један део бити посвећен слободи медија и слободи изражавања”, рекао је Фабрици и додао да је приступање ЕУ процес који мора да се одвија.

“Морамо да отворимо и затворимо 35 поглавља, то је врло сложен процес. Поглавља морају да се отварају, важно је имати квалитетне реформе и уколико је 2025. година реалистичан датум, то мора да иде брзо, јер 2025. је малтене сутра”, истакао је амбассадор Фабрици у интервјуу за телевизију Н1.

Погледајте цео интервју:

Подели

Comments are closed.