Фабрици: Спровођење реформи и помирење важно у процесу евроинтеграција

0

Шеф Делегације Мисије Европске уније у Београду Сем Фабрици изјавио је да је прикључење ЕУ дуг и компликован процес и да је за земље Западног Балкана важно спровођење реформи и помирење.

Ако се суседи виде као ривали, неће се далеко стићи, рекао је Фабрици на конференцији “Какви су изгледи за проширење ЕУ која се бави собом?”.

Фабрици је изјавио да је владавина права основни елемент ЕУ,због чега не треба да чуди што чланице Уније инсистирају на унапређењу владавине права.

“Србија је у неким подручјима остварила напредак, у неким није. Процес прикључења ЕУ је прилика за трансформацију друштва, унапређење економије и демократије”, рекао је Фабрици.

Он је оценио да Србија има користи од чињенице да се ЕУ поново фокусирала на Западни Балкан, где је Београд важан актер.

Шеф тима Србије за преговоре са ЕУ Тања Мишчевић је изјавила да Београд у процесу европских интеграција очекује највећу могућу помоћ суседних земаља, па тако и Румуније, која 1. јануара преузима председавање ЕУ.

“Знали смо да ћемо имати подршку актуелног председавајућег Аустрије, која је лобирала за отварање нових преговарачких поглавља Србије са ЕУ, а исто очекујемо и од Румуније”, рекла је Тања Мишчевић.

Подели

Comments are closed.