Фабрици: Србија иде у добром смеру

0

Позиција за поглавље 17 – Економска и монетарна политика предато је у марту ове године и очекујемо његово отварање, рекао је министер финансија Синиша Мали на уводном састанку за израду Програма економских реформи 2019-2021. Шеф Делагације ЕУ у Срији Сем Фабрици је истакао да, на основу података које је министар Мали изнео, Србија иде у добром смеру, реформе су постављене добро и имале су позитиван утицај.

Министар финансија Мали изјавио је да су процене да ће раст привреде у 2018. години, уместо 3,5 одсто, износити 4,2 одсто. Он је рекао да је у првих шест месеци ове године раст БДП износио 4,9 одсто, да су директне стране инвестиције у истом периоду износиле 1,4 милијарде евра, а да је суфицит у буџету за период јануар-јул 49,1 милијарда динара. Незапосленост је у другом кварталу 2018. године била 11,9 одсто.

Мали је подсетио и да је Влада Србије са Међународним монетарним фондом договорила нов аранжман у трајању од августа 2018. до јануара 2021. године, који је усклађен са ЕРП.

Према његовим речима план Владе Србије предвиђа мере за јачање раста у приватном сектору, смањење сиве економије, завршетак реформе јавне управе, државних предузећа и финансијских институција. Он је рекао да ће се наставити реформа јавних финансија, пореске администрације и образовања, да ће се улагати у инфраструктуру и јачати систем управљања јавним инвестицијама.

Фабрици: Осам препорука за Србију

Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици нагласио је да Србија и друге државе које желе да се прикљуће ЕУ морају да испуне одређене политичке и економске критеријуме, односно да буду функционалне, одрживе тржишне економије.

Министри финансија 28 држава чланица Уније, који су разматрали програм за 2018. годину, дали су осам препорука за Србију, подсетио је Фабрици.

Ради се о томе да треба смањити јавни дуг, повећати јавне инвестиције, избалансирати буџет, смањити ненаплативе кредите, повећати улагања у енергетику, спровести реформе на тржишту рада, решити питање парафискалних намета и завршити процес приватизације.

Фабрици је рекао да су те препоруке усвојене у мају и да је рано рећи шта је све испуњено, али да резултати које је министар финансија изнео говоре да се иде у позитивном смеру.

Он је оценио да је добро што је постигнут и аранжман са ММФ.

Фабрици је додао да Србија поштује рокове у изради ЕРП и да то треба учинити и ове године, односно до 31. јануара 2019. године и позвао власти Србије да буду амбициозне у постављању програма.

Подели

Comments are closed.