Фабрици: Србија је поуздан партнер ЕУ

0

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици разговарао је са председницом Владе Србије Аном Брнабић и истакао да је Србија добродошао партнер ЕУ и у региону и ван њега и да се радује наставку блиске сарадње, саопштено је након састабка из Владе Србије. Премијерка Брнабић је истакла да ће нова Влада наставити активно да ради на томе да Србију што брже приближи европској заједници.

Фабрици је известио Брнабић да ће наставити да пружа подршку политичким и економским реформама и раду на убрзању европског пута Србије.

Брнабић је честитала амбасадору ступање на дужност и истакла да ће наставити да доприноси регионалној сарадњи и стабилности, неговању европских вредности и даљем економском опоравку земље, како би Србија у будућности била равноправан члан ЕУ.

И тема сусрета амбасадора Фабриција са министарка за европске интеграције Јадранком Јоксимовић били су односи и даља сарадња Србије и ЕУ, процес европских интеграција, рефораме и ситуације у региону.

FoNet

Јоксимовић је рекла да ће Србија и даље бити поуздан и конструктиван партнер и да је чланство у ЕУ стратешки интерес земље, саопштила је Влада Србије.

Министарка је напоменула да је Србија у досадашњем процесу приступних преговора отворила десет поглавља, да је од тога два привремено затворила и да очекује да ће до краја године бити отворено још неколико поглавља, пре свега о праву привредних друштава, економским односима са иностранством и о финансијским и буџетским одредбама.

Јоксимовиæ је нагласила да 49 одсто грађана Србије подржава европске интеграције, да они већински знају да је ЕУ највећи донатор – што је важна промена тренда у перцепцији грађана.

Наглашавајући да је суштина његових активности да пут Србије ка Европској унији учини ефикаснијим, шеф Делегације Сем Фабрици рекао је да ЕУ поштује конструктивну улогу Србије у региону.

Он је, како је саопштила Влада Србије, нагласио важност наставка реформи, посебно у области владавине права.

Оценио је да је је европска перспектива Србије добра, као и макроекономски показатељи земље, наводи се у саопштењу.

Фабрици је изразио уверење да ће досадашња динамика приступања Србије ЕУ бити настaвљена.

Амбасадор ЕУ је потврдио је да ће Унија подржати Србију у даљем процесу приступања наводећи да је Србија поуздан партнер ЕУ што је посебно потврðено током мигрантске кризе и кроз улогу Србије у очувању регионалне стабилности.

Током сусрета са првим потпредседником Владе Србије и министром спољних послова Ивицом Дачићем амбасадор Фабрици му је уручио позив високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини за учешће на неформалном састанку министара спољних послова ЕУ који се одржава 7. и 8. септембра у Талину.

Министар Дачић је, како се наводи у саопштењу из његовог кабинета, истакао је да чланство у ЕУ остаје спољнополитички приоритет Србије, а саговорници су се сложили о значају искрених и отворених односа између два партнера, како по питању преговора о чланству, тако и када је реч о политичком дијалогу.

Министар Дачић је пожелео успех у раду новом амбасадору, нагласивши да ће имати сву неопходну подршку Министарства спољних послова Републике Србије.

Подели

Comments are closed.