Фабрици: Треба консолидовати процес реформи

0

Шеф Делегације Европске уније Сем Фабрици оценио је да је Србија у протеклих неколико година учинила велики напредак у економији и поставила је добре основе јер је увећан привредни раст и пала је стопа незапослености, али је додао да не треба бити задовољан, јер процес реформи није консолидован.

Фабрици је на представљању Беле књиге Савета страних инвеститора рекао да 70 одсто чланица Савета чине компаније које долазе из ЕУ и он пажљиво слуша тај глас привреде.

Према његовим речима, ЕУ је ове године има низ политичких иницијатива – Стратегију за западни Балкан, годишње извештаје о земљама региона, као и самит ЕУ – западни Балкан у Софији.

Постављен је оквир за јасну политиèку поруку да су врата ЕУ отворена, да се Србија креће у правом смеру и велики број званичника из Брисела је био ту да то пренесе, нагласио је Фабрици.

Једна од порука је да су реформе кључне и да ће оне предодредити динамику придуживања Србије Унији.

“То је у рукама Србије”, рекао је Фабрици и нагласио да је Србија отворила 14 поглавља, а да се нада да ће до краја године бити отворена и нека нова.

Fonet

Говорећи о економским реформама, Фабрици је рекао да сви препознају велики напредак и да су постављене основе, али је његово мишљење да не треба бити задвољан, јер реформе нису консолидоване.

Србија мора да повећава своју конкурентност да би могла да се такмичи са ЕУ, рекао је Фабрици и нагласио да постоји сагласност свих да се морају решавати реформе пореског система, јавне управе, енергетике, а неопходна је и борба против корупције.

Реформе треба убрзати, али се мора осигурати и њихова одрживост, нагласио је Фабрици.

Он је истакао да су тим у Бриселу и он у Београду ту да помогну Србији да формулише и спроведе реформе, што је сложен процес, пун изазова И подсетио да је ЕУ обезбедила новац у виду кредита Европске инвестиционе банке и бесповратна средства у износу од 200 милиона евра годишње како би Србија формулисала и спровела те реформа, које су и део европске агенде.

Подели

Comments are closed.