Фабрици: Усвајање закона је важно, али је важнија његова примена на квалитетан начин

0

Представници ЕУ указали су на кашњење у усвајању закона о спречавању корупције, док је министарка задужења за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истакла да за закон никад није касно и да је важнији квалитет од брзине.

Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици је, на свечаности поводом завршетка твининг пројекта “Превенција и борба против корупције”, указао да се са усвајањем закона доста касни и да је и ово прилика да се “погура његово усвајање”.

“Усвајањем новог правног оквира, Агенција за борбу против корупције ће добити нове надлежности”, рекао је амбасадор Фабрици и истакао да је задовољан изјавом директора Драгана Сикимћа да ће бити и кадровски ојачана.

“Усвајање закона је важно, али је важнија његова примена на квалитетан начин, док ће кључни показатељ бити број коначних пресуда за дела корупције”, рекао је Фабрици и нагласио да је јасно да постоји политичка воља за такав процес.

Fonet

Он је истакао да је задовољан што је ЕУ кроз Инструмент предприступних фондова са два милиона евра финансирала пројекат, који су као партнери спроводиле Италија и Шпанија.

Министарка Јоксимовић је нагласила да је било кашњења у примени акционог плана за поглавље 23, али управо зато што се радило по препорукама и примедбама касни и закон.

“Важнији нам је квалитет пре брзине и за овакав закон никада не може бити касно”, рекла је Јоксимовић.

Амбасадор Италије у Србији Карло Ло Кашо, такође је позвао на што брже усвајање закона и истакао да их то што није усвојен не сме обесхрабрити после две године успешног рада кроз твининг пројекат.

“Борба против корупције у Србији осталим земљама Западног Балкана није нешто само што се чини због чланства у ЕУ, то је циљ сам по себи који треба да допринесе бољој клими за инвестиције и владавину права”, рекао је Ло Кашо.

Председник Националне агенције Италије за борбу против корупције (АНАЦ) Рафаеле Кантоне позвао је на што брже усвајање закона који би, према његовој оцени, требало да побољша рад Агенције за борбу против корупције.

Fonet

Амбасадор Шпаније у Србији Мигел Фуертес Суарез говорио је о својој земљи, која има 47 милиона људи, која је веома децентрализована са 17 регионалних влада, парламената и 8.000 општина.

“Они сви имају широке надлежности и огроман је ризик од корупције”, рекао је Суарез који указује да је зато важно имати независно, поуздано судство и тужилаштво, слободну штампу која би указивала на корупцију. Он је напоменуо и да у Шпанији постоји велики број политчара који су завршили у затвору због корупције.

Помоћник министра правде Чедомир Бацковић рекао је да Влада Србије и то министарство поклањају велику пажњу процесу европских интеграција и испуњењу обавеза из акционог плана за поглавље 23.

Бацковић је подсетио на активности протекле године којима су јачани репресивни, али и превентивни механизми у борби против организованог криминала и корупције, најављујући да ће следећег месеца бити покренута јавна дебата о нацрту новог закона о спреèавању корупције.

“Тим законом Агенцији за борбу против корупције су дате нове надлежности, моћи ће да поступају по анонимним пријавама, имаће шира овлашћења, разликоваће се акумулација функција и сукоб интереса и Агенција ће имати непосредни приступ базама других јавних органа”, објаснио је Бацковић

Подели

Comments are closed.