Фабрици у Вршцу: Инклузија није важна само за Роме већ за читаву заједницу

0

Шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, амбасадор Сем Фабрици посетио је Вршац, где је разговарао са руководством Града и посетио више пројеката које подржава ЕУ.

Након састанка у Градској кући, амбасадор Фабрици је са градоначелницом Вршца Драганом Митровић, посетио ромска насеља Балата, Војвода Степа и Мали рит, чији су становници обухваћени програмима Европске уније и Града Вршца усмереним на интеграцију и оснаживање ромске популације.

„Локална самоуправа је учинила доста тога у последње две године. Сложили смо се да су један од највећих проблема услови становања које ћемо, надам се, унапредити у наредном периоду, имамо и идеју и пројекте како би то могли да учинимо са друге стране нерешени имовинско-правни односи су такође проблем међу Ромима, немогућност прикључења струје, због недовршене легализације и ту је локална самоуправа учинила доста. Готово читаво насеље Мали Рит ушло је у процес легализације, тако да ћемо на тај начин решити и овај проблем”, истакла је градоначелница Вршца Драгана Митровић.

“Са градоначелицом сам данас разговарао и о посебним изазовима које ромска заједница има по питању стамбених проблема и њиховом социјалном укључивању које није само важно за Роме, већ за целокупну заједницу”, истакао Фабрици.

Fonet

„За ЕУ инклузија мањина је кључан елемент, такође је и део обавеза које је Србија преузела на себе у оквиру преговарачког поглавља 23, и ја вас уверавам да ћемо ми и у будућности остати веома посвећени управу унапређивању ова три најважнија сегмента, а то су образовање, решавање стамбеног питања и запошљавање”, порулио је амбасадор ЕУ

Фабрици је обишао професоре и студенте који похађају наставу на ромском језику на Високој школи струковних студија за васпитаче “Михаило Палов”.

„Из разговора, са професорима и студентима Високе школе за образовање васпитача на ромском језику видео сам да је интеграција заиста реалност и да сузбијање дискриминације заиста постоји”, рекао је Фабрици.

Европска унија је у последње две године доделила више од 1000 стипендија, управо за студенте на ромском језику.

“Када је реч о образовању Србија је остварила велики напредак, а ове године Србија постаје партнерска земље у Ерасмус плус пројекту. Тај пројекат и ова школа су део једног приступа који је окренут ка будућностиати будућност”, истакао је амбасадор Фабрици.

Европске унија донирала Србији 11,4 милиона евра за унапређење положаја Рома, а план је да за ове намене донира још 20 милиона.

Подели

Comments are closed.