Фабрици: У процесу приступања ЕУ владавина права се сматра фундаменталном

0

Владавина права је у срцу европских вредности и сматра се фундаменталном у процесу приступања ЕУ, а реформе у тој области се никада не завршавају, речено је на конференцији о заједничком програму Савета Европе и ЕУ под називом “Хоризонтал Фацилитy”.

То је заједничка порука министарке за евроинтеграције Јадранке Јоксимовић, шефа Делегације ЕУ у Србији Сема Фабриција, Делфина Фрејмана, шефа сектора при Генералном директорату Савета Европе за програмирање и шеф мисије Савета Европе у Србији Тима Картрајта са отварања скупа који је окупио институције кориснике заједничког програма Савета Европе и Европске уније “Хоризонтал Фацилитy” за западни Балкан и Турску, како би разговарали о напретку и резултатима програма.

Министрака Јадранка Јоксимовић је рекла да је реформа у области валадвине права “прича” која се никада не завршава и да су исти стандарди и једнаки критеријуми суштина владавине права. “Ми као земља кандидат пратимо на који начин ЕУ настоји да оснажи та права у земљама у којима постоји сумња да нису у складу са стандардима ЕУ. Владавина права је у срцу европских вредности, а реформе области владавине права се никада не завршавају”, изјавила је она.

Јоксимовић је подсетила да је Србија поглавља 23 И 24 отворила у јулу 2015. године и да је од тада имала неколико ревизија којима се мери постигнут напредак, додавши да се у односу на та, доносе одлуке о отварању других поглавља.

Амбасадор Сем Фабрици, шеф Делегације Европске уније у Србији, нагласио је да је “Хоризонтал Фацилитy” програм Европске уније, Савета Европе и Србије о заједничким вредностима, у који је Европска унија уложила 20 милиона евра.

“Програм “Хоризонтал Фацилитy” за западни Балкан и Турску је сјајан пример успешне сарадње, који претвара заједничке вредности као што су демократија, владавина права, социјална и економска правда у конкретну корист за наша друштва и грађане”, рекао је амбассадор Фабрици.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици изјавио је да програм “Хоризонтал Фацилитy” трансформише “принцип у нешто конкретно и одрживо”.

“У процесу приступања ЕУ владавина права се сматра фундаменталном”, казао је Фабрици.

Он је такође указао на то да Европска унија подржава Србију у процесу реформи кроз важне активности са партнерима као што је Савет Европе, и да су управо основне вредности разлог због ког је процес реформе толико битан.

Шеф мисије Савета Европе (СЕ) у Србији Тим Картрајт рекао је да заједнички програм СЕ и ЕУ под називом “Хоризонтал Фацилитy” представља “јединствени принцип техничке сарадње и експертизе”, изразивши задовољсво због другог таквог састанка у Србији.

Он се сагласио са министарком Јоксимовић да се реформе у области владавине права никада не завршавају и додао да је област медија од виталног значаја и има важно место у реформама.

Министрака Јоксимовић је Шеф мисије Савета Европе (СЕ) у Србији Тим Картрајт рекао је да заједнички програм Савета Европе и ЕУ под називом “Хоризонтал Фацилитy” представља “јединствени принцип техничке сарадње и експертизе”, изразивши задовољсво због другог таквог састанка у Србији.

Он се сагласио са министарком Јоксимовић да се реформе у области владавине права никада не завршавају и додао да је област медија од виталног значаја и има важно место у реформама.

На притање новинара у којим областима је Србија најмање напредовала, министарка Јадранка Јоксимовић је рекла да је “била замерка када је у питању напредак у области медија”, додавши да је поново покренута израда медијске стратегије и да “политичка воља постоји”, али да су “укрштени различити интереси”.

Она је додала да су државе чланице потврдиле да је остварен довољан напредак и да Србија може да отвори нова поглавља, изразивши очекивање да ће наредна поглавља која ће бити отворена бити поглавља 33 (финансијске и буџетске одредбе) и 13 (рибарство).

Контекст

Трогодишњи програм под називом “Хоризонтал Фацилитy” (од маја 2016. до маја 2019.), има за циљ пружање подршке властима на западном Балкану и у Турској у активностима на усклађивању са европским стандардима у три кључне области: спровођење правде; сузбијање корупције, привредног и организованог криминала; и спречавање дискриминације и заштита права осетљивих група.

Конференцији су пристуствовали представници институција које су корисници прогама, укључујући Министарство правде, Министарство унутрашњих послова, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, министарство за јавну управу и локалну самоуправу, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарство здавља, Заштитника грађана, Повереника за заштиту равноправности, Канцеларију за људска и мањинска права, Врховни касациони суд, Републичког јавног тужиоца, Правосудну академију, Државно веће тужилаца, организације цивилног друштва, као и представници Делегације Европске уније у Србији и Савета Европе. Учесници су анализирали постигнуте резултате и дали предлоге и смернице за спровођење седам пројеката у оквиру програма „Хоризонтал Фацилитy“:

  • Јачање заштите људских права лица лишених слободе и осуђених лица у Србији
  • Подршка ефикасним правним средствима и узајамној правној помоћи
  • Јачање правних гаранција независних и непристрасних судова
  • Јачање интегритета и борба против корупције у високом образовању у Србији
  • Подстицање демократске културе у школама
  • Превенција и борба против трговине људима у Србији
  • Јачање заштите националних мањина

Укупна вредност буџета за ове пројекте износи око 3,5 милиона евра.

Подели

Comments are closed.