Федерика Могерини одржала састанак у оквиру дијалога на високом нивоу са председницима Вучићем и Тачијем

0

Федерика Могерини, висока представница за спољне послове и безбедносну политику/потпредседница Европске комисије, данас је одржала састанак у оквиру дијалога на високом нивоу са председницима Косова* Хашимом Тачијем и Србије Александром Вучићем.

Европска унија од Србије и Косова очекује да брзо испуне своје обавезе према дијалогу имајући у виду директну везу између свеобухватне нормализације односа и реалних изгледа за остваривање њихових тежњи ка ЕУ.

Федерика Могерини је током разговора са председницима истакла да је неопходно да Косово и Србија обезбеде окружење које подстиче дијалог те да се уздрже од речи, дела и мера које нису у духу нормализације.

Учесници састанка су разговарали и о наредним корацима које је неопходно направити и одлучили да у наредним данима буду у сталном контакту како би проценили даљи напредак.

*Ова ознака је без прејудицирања ставова о статусу и у складу је са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација и мишљењем Међународног суда правде о проглашењу независности Косова.

 

Подели

Comments are closed.