Федерика Могерини се састала са Председништвом Босне и Херцеговине

0

Федерика Могерини, висока представница за спољне послове и безбедносну политику и потпредседница Европске комисије, састала се данас у Бриселу са трочланим Председништвом Босне и Херцеговине, Милорадом Додиком, Жељком Комшићем и Шефиком Џаферовићем, током њихове прве заједничке посете иностранству откако је Председништво инаугурисано у новембру прошле године.

Као одговор на њихову заједничку поруку посвећености ЕУ, висока представница је поздравила решеност да раде заједно, нагласивши да ће њихова одлучност за сарадњу ићи у корист Босне и Херцеговине и свих њених грађана. У том контексту, улога Председништва ће бити кључна за смањење политичких тензија и промовисање помирења.

Висока представница и чланови Председништва су се сложили око тога да је важно да се Веће министара БиХ и све ентитетске владе формирају без одлагања, како би могле да се позабаве бројним изазовима који суп ред њима. Ту између осталог спадају владавина права, укључујући изборну реформу, спровођење одлука Уставног суда и јачање правосуђа, као и наставак социоекономских реформи.

Истовремено, Босна и Херцеговина треба да што пре преда све одговоре на Упитник како би Европска комисија оформила Мишљење о захтеву земље за чланство у ЕУ.

Федерика Могерини је истакла посвећеност европској перспективи земље и нагласила да жели да види континуирани напредак Босне и Херцеговине и региона Западног Балкана ка ЕУ до краја године.

Подели

Comments are closed.