Федерика Могерини у посети Западном Балкану од 17. до 19. априла

0

Федерика Могерини, висока представница за спољне послове и политику безбедности/потпредседница Европске комисије, боравиће у посети Западном Балкану од 17. до 19. априла. Том приликом ће посетити Албанију, Бившу југословенску Републику Македонију, Црну Гору и Србију.

Посета се надовезује на разговор о Западном Балкану који ће бити на дневном реду Савета за спољне послове 16. априла у Луксембургу и усвајање пакета проширења који ће она и комесар Јоханес Хан представити у Стразбуру 17 априла. Осим тога, посета се надовезује на Стратегију за Западни Балкан која је објављена у фебруару, а одиграва се месец дана пре одржавања самита између Европске уније и Западног Балкана у Софији заказаног за 17. мај.

Висока представница/потпредседница Могерини је уочи посете изјавила: „Западни Балкан је Европа и биће део будућности Европске уније, снажније, стабилне и уједињене Уније. То је питање остваривања заједничких интереса и поделе одговорности са земљама региона за добробит свих наших грађана. Ово је тренутак да донесемо позитивне промене како бисмо остварили неповратни и трансформативни напредак ка ЕУ.”

Висока представница/потпредседница Могерини ће се током посете састати са представницима власти, укључујући представнике влада и политичких партија, док ће 18. априла у Скопљу присуствовати незваничном састанку премијера партнерских земаља Западног Балкана.

Подели

Comments are closed.