Фестивал европског филма стигао у Београд

0

ројекцијом румунског филма “Рођендан” у Београду је 30. јануара почео 7. Фестивал европског филма, током кога ће наредних 10 дана публици бити приказано 27 филмова из 20 земаља Европе.

Фестивал европског филма отворен је у мају прошле године у Зајечару под мотом “Наше наслеђе: Где прошлост сусреће будућност” и након гостовања у 14 градова, завршава се пројекцијама у Београду у просторијама ЕУ инфо центра.

Fonet

Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици истакао је да фестивал чије је филмове широм земље видело више од 6.000 посетилаца сада и у завршници у Београду доноси најбоље од европске кинематографије.

Према његовим речима, иницијатива откривања и истраживања српске и европске културне баштине кроз филм се наставља и ове године.

С обзиром на то да Румунија председава Европском унијом, београдско издање фестивала отварио је румунски филм “Рођендан” из 2014. године који је режирао Дан Кишу.

Fonet

Амбасадорка Румуније у Србији Кристина-Оана Попа истакла је да је кинематографија Румуније остварила изванредан повратак у протеклих 15 година.

Као чланица и председавајућа ЕУ, препознајући моћ културе, желимо да покажемо да нас култура уједињује у различитостима, поручила је Попа.

Fonet

Kоординаторка Фестивала европског филма Марија Стевуљевић изјавила је да ће публика у видети чак 27 остварења најновије европске продукције.

На овај начин у организацији Делегације ЕУ у Србији у сарадњи са Мрежом културних центара земаља Европске уније (ЕУНИЦ) публика је у 14 градова широм Србије могла види те феноменалне филмове, као и сада у Београду, навела је она.

Програм фестивала доступан је на wеб страници ЕУ инфо центра – www.euinfo.rs

Подели

Comments are closed.