Хан: ЕУ за заједничко тржиште и једнак развој унутар региона Западног Балкана

0

Европски комесар за проширење Јоханес Хан позвао је лидере земаља Западног Балкана да не пропусте прилику за остварење снажне међусобне сарадње и да раде на формирању заједничког тржишта као једног од основа будућег приступања Европској унији.

“Сада је право време да регион преузме лидерску улогу, да се превазиђу проблеми који утичу на унутрашње ситуације у појединачним земљама и да се више не губе овакве прилике за овако снажну сарадњу”, рекао је Хан на почетку састанка премијера шест земаља Западног Балкана у Сарајеву.

Хан је позвао премијере земаља региона да покажу “лидерство државника” и да искористе “ветар у леђа” што је у интересу и ЕУ.

“Сада регион има прилику да искористи тренутак када ћемо имати позитивне поруке, или ћемо једноставно затворити врата због лоших порука, али не треба да се играмо с ватром, сви смо тога свесни”, рекао је Хан.

Европски комесар је рекао да ЕУ као целина у потпуности разуме озбиљност ситуације у региону и да европски лидери разумеју колико је битно сарађивати са земљама Западног Балкана, као и да је у Бриселу потврђена европска перспектива тог региона.

Он је истакао да је за процес приступања ЕУ важна економска интеграција региона и стварање заједничког тржишта.

“Предлажемо заједничко тржиште Западног Балкана као основ за приступање ЕУ у будућности. Наша амбиција је да уклонимо препреке и створимо јединствен економски простор, а дугорочни циљ је интегрисати тржиште Западног Балкана у унутрашње тржиште ЕУ”, рекао је Хан.

Економски развој земаља Западног Балкана, оценио је, веома је важан како би земље региона постале пуноправни чланови ЕУ не само у правном смислу, него и смислу економске снаге и моћи.

Све ће то јачати и владавину права и правну државу, рекао је Хан и додао да је то важно и за стране инвеститоре којима овај простор са 20 милиона потрошача може да буде веома привлачан.

Европски комесар је рекао да се треба усмерити на физичку повезаност региона, изградњу саобраћајница и железница, повезивање економских тржишта и остварење једнаког степена развоја у целом региону.

“Време је да проширимо план рада, да видимо како повећати ниво трговине унутар регије и видети како су ове могућности реалне, то је нешто о чему треба да разговарамо на самиту у Трсту, а са тим се слажу наше колеге из Италије, казао је.

“Извоз из овог региона је удвостручен, али желим видети једнак степен развоја унутар региона”, навео је.

Хан је посетио да су многи процеси од деведесетих заустављени, али и да се мора се гледати шта да се извози.

“Ви се сада такмичите једни с другима на самом дну и зато је такав однос, треба заједнички да решавате ово питање”, нагласио је.

“Веома је важан економски учинак ваших земаља, како бисте постали пуноправни члан ЕУ. Ако будемо инсистирали на економији, то ће јачати и владавину права. То је значајно за инвеститоре, али и за грађане, да се могу ослонити на правосуђе. Економија је најважније питање, главни услов да убедимо европске грађане… Из тог разлога ми предлажемо заједничко тржиште западног Балкана као услов за приступање, а дугорочни циљ је интегрисати заједничко тржиште западног Балкана у унутрашње тржиште ЕУ”, навео је.

“Морамо се даље бавити позитивним развојем”, казао је.

Заједничким тржиштем би се отворило, према грубој рачуници, 80.000 радних места до 2025.

Те агенде треба повезати са бржим спровођењем ЦЕФТА споразума, додао је. “Треба видети како искористити прилике кроз усвајање Споразума о стабилизацији и придруживању”.

На наредном самиту ћемо говорити о повећању буџета, нарочито за мала и средња предузећа, каже Хан.

Инсистираће се на традиционалној индустрији, казао је. “Сви би морали ићи напред у раду након што се усвоји дневни ред са Цефтом, Светском банком, привредним коморама… Заједничко тржиште биће могуће само ако уклоните неке унутрашње препреке за то”, наводи Хан.

“Берлински процес траје већ три године, имали смо много споразума, састанака и изјава и ми желимо да видимо опипљиве резултате, и чуо сам да је 12 конкретних пројеката у области транспорта и енергетике у току”, рекао је Хан.

Он је оценио да наредни корак треба да буде чешће одржавање догађаја као што је данашњи самит, који је снажан сигнал за грађане региона, али и грађане ЕУ.

“Сада смо у ситуацији да неколико земаља пролази кроз тешке унутрашње политичке кризе, можда етничке тензије, али то треба решити међу пријатељима”, изјавио је Хан и додао да регион треба да се припреми да постане део ЕУ.

Брисел, с друге стране, шаље “јасне и снажне сигнале овом региону”, а европски лидери су и даље посвећени овом пројекту, иако се можда некад чини “да су се зауставили у свом раду”.

Хан је подсетио и да се ЕУ ослањала на Западни Балкан током мигрантске кризе и да је због тога регион имао подршку и разумевање великог броја европских земаља.

Европски комесар је честитао премијерима региона на политичкој опредељености да се данас окупе у Сарајеву и дају заједничку изјаву.

На самиту Западног Балкана у Сарајеву, чији је домаћин председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић, учествују премијери Србије Александар Вучић, Црне Горе Душко Марковић, Македоније Емил Димитријев, Албаније Еди Рама, Косова Иса Мустафа и министар спољних послова Италије Анђелино Алфано.

Подели

Comments are closed.