Хан: Имам предлог за Вучића и Тачија, чекам позитиван одговор

0

“Поднео сам предлог према коме бисмо се заједно позабавили свим релевантним трговинским питањима која се тичу Србије и Косова*. Спреман сам да предводим такав разговор и то би био темељ за претпоставку да је могућ повратак за сто са Федериком Могерини и наставак дијалога”, рекао је Јоханес Хан у интервјуу за Н1.

Европски комесар Хан је оценио да је “однос Србије и Косова напредовао. Било је догађаја у протеклих неколико недеља који су у прошлости доводили до тога да би и једни и други посегнули за оружјем. Данас председници тих држава посежу за телефоном и зову једни друге. То су неки позитивни помаци када проматрамо дужи временски период. Наравно да у међувремену и са једне и са друге стране буде корака уназад, али не смемо допустити да нас то обесхрабри. Увођење увозних такси од стране Косова је један такав корак уназад, и сада треба тражити решење”, каже Хан.

Он је навео да је у Давосу разговарао и са председницима Вучићем и Тачијем, који, како је рекао каже, знају да је решење нужно.

“Обојица схватају мој предлог, још једном сам их детаљно упознао с предлогом и у наредних неколико дана очекујем њихов позитиван одговор”, рекао је Хан И додао: “уверен сам да се можемо ухватити у коштац с овим проблемом и претпостављам да се дијалог између Србије и Косова може наставити до краја године”.

На питање шта данас ЕУ има да понуди државама које желе да постану чланице, Хан каже да је његов лајт мотив у политици суседства.

“А то вреди и за балканске државе кандидате за чланство – да ћемо или ми у Унији извозити стабилност изван ЕУ, или ћемо увозити нестабилност у Унију. А свима нам је јасно да одрживи мир, привредни развој, друштвени развој, помирење, да ништа од тога није могуће ако свака од некадашњих држава нема европску перспективу. Од тога наравно профитирају и постојеће државе чланице, грађанке и грађани Европске уније”.

Поводом заштитних мера које је Европска комисија предложила на увоз челика Хан је рекао да је Европска унија морала да реагује заштитом тржишта, како не би дошло до непропорционалног увоза челика у ЕУ, што би, пак, довело до поремећаја на тржишту.

“У том смеру смо онда и ми предузели мере, о чему смо с нашим српским пријатељима јасно разговарали, те верујем да смо нашли решење које одговара нашим интересима, али које нашим српским колегама и пријатељима оставља могућност одговарајуће реакције. Не верујем да ће у стварности заиста бити проблема са увозом одговарајућих врста челика у Европу, али морамо се држати заједничких процедура договорених у оквиру правила Светске трговинске организације, како бисмо у средњорочном раздобљу могли да донесемо одлуку о томе ради ли се овде о неочекивано великој количини челика која се увози у ЕУ или не. Нама је битно да утврдимо да се не ради заправо о прикривеном увозу кинеског челика у ЕУ кроз треће земље, и мислим да је та европска позиција разумљива. Разумемо и Србију, и верујемо да ћемо наћи разумно решење”, рекао је Хан у интервјуу за телевизију Н1.

*Ова ознака је без прејудицирања ставова о статусу и у складу је са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација и мишљењем Међународног суда правде о проглашењу независности Косова

Подели

Comments are closed.