Хан: Наш циљ треба да буде да Косово* и Србија имају договор до средине 2019.

0

Европски комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан изјавио је да би циљ Европске уније требало да буде да Косово и Србија постигну договор до средине идуће године.

“Требало би да буде наш циљ да имамо договор до средине идуће године. Ствари неће бити боље ако се продужава посао, јер ћемо имати нову комисију, новог високог представника. И треба поново да се почиње”, рекао је Хан.

Он је у интервјуу македонској новинској агенцији МИА рекао да мисли да су све укључене стране свесне који је улог, шта је реално и шта је могуће, пренела је агенција Бета.

Хан је рекао да Косову и Србији, у чијем дијалогиу посредује шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини, “треба омогућити да уђу у те преговоре отвореним приступом”, али да решење не сме да буде на рачун других.

“Разуме се да знају своје међународне обавезе и бриге, и мислим да је цела прича добро осликана у реченици: ‘Свако билатерално решење у региону треба да допринесе стабилности, просперитету и да буде издрживо’. Не сме да буде на рачун других. Напротив”, рекао је еврокомесар за проширење.

Према речима Хана, то решење мора да буде нешто што ће додатно допринети општем циљу да свих сви из западнобалканске шесторке буду у ЕУ, пре или касније.

То је, како је рекао, једини начин за одрживо и сигурно решавање спорова у региону.

“Цео концепт неће бити успешан, ако чланице постану само две или три земље, а друге остану напољу. То неће донети стабилности у региону. Напротив”, рекао је Хан.

*Ова ознака је без прејудицирања ставова о статусу и у складу је са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација и мишљењем Међународног суда правде о проглашењу независности Косова

Подели

Comments are closed.