Хан обишао Жежељев мост у Новом Саду који се гради уз подршку ЕУ

0

Европски комесар за проширење Јоханес Хан рекао је да је у интересу Европе да Жежељев мост у Новом Саду буде завршен јер је он кључна тачка “која повезује две стране Дунава, артерије Европе”.

Он је навео да је укупна вредност моста 53 милиона евра од чега је Европска унија инвестирала 34,5 милиона евра.

“Мост је најбоља инвестиција у смислу повезивања овог града и региона са Европом, односно повезивања људи као важног дела агенде и програма за повезивање западног Балкана”, рекао је Хан и додао да ће мост допринети развоју привреде и бизниса.

Он је захвалио граду Новом Саду, покрајинској влади и министарствима као и колегама из ЕУ на посвећености да мост буде завршен и реализован до краја.

“Завршетак градње долази у правом тренутку јер већ 2019. Нови Сад постаје европска престоница младих, а 2021. престоница културе па носи симболику премошћавања и повезивања култура и народа”, рекао је Хан.

Војвођански премијер Игор Мировић је захвалио Хану и рекао да су током обиласка градилишта од извођача добили обавештење да ће главна фаза градње бити завршена до краја новембра и да ће до тада железнички саобраћај “сасвим извесно” бити пуштен преко моста.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић рекла је да је пројекат Жежељевог моста прави пример сарадње Србије и ЕУ, и да су сада сви проблеми који су у прошлости пратили изградњу моста отклоњени.

Она је изразила наду да ће радови бити завршени по динамичком плану донетом пре три године.

Подели

Comments are closed.