Хан о Западном Балкану – увоз стабилности уместо извоза нестабилности

0

Европски комесар за проширење Јоханес Хан задовљан је стратегијом ЕУ за Западни Балкан (из фебруара) јер је покренула нову динамику у региону али се залаже за реализам у погледу евроинтеграције региона. У интервјуу за ЕУРАЦТИВ Немачка Хан је рекао да је највећи напредак у евроинтеграцијама на Западном Балкану у последњих годину дана забележила Македонија али да су и остали из региона напредовали више него раније.

На питање да ли је 2025, која се у стратегији наводи као година могућег проширења ЕУ, сувише далеко за земље које желе у ЕУ, Хан је рекао да тај индикативни датум није предалеко јер је за реформе и усвајање стандарда ЕУ потребно време и да није ствар само у променама закона, већ и у ниховој примени.

Како је додао, с обзиром на процедуре ратификације у неким земљама, “тај индикативни датум је веома амбициозан али изводљив… Квалитет пре брзине”.

За Македонију је Хан рекао да је превазишла дубоку политичку кризу, да напредује са спровођењем споразума из Пржина и реформским приоритетима са новом, реформском и проверопском владом.

“Коначно, после 27 година преговора уз посредовање УН, спор између Скопља и Атине око имена је решен. Тај историјски споразум представља значајан корак ка реализацији евроатлантске перспективе земље”, истакао је Хан позивајући политичке актере у Македонији да буду конструктивни како би достигли тај циљ.

“Може се рећи да су све земље напредовале у последњих годину дана, иако различитм бризином и интензитетом. Србија и Црна Гора, које су тренутно ‘предводници’ по отварању поглавља у последњих годину дана су их више отворили и сада имају 31 односно 14 отворених од 35”, рекао је Хан.

Албанија је добро напредовала са реформским приоритетима, посебно са амбициозном реформом правосуђа, а влада је показала јединство у борби против корупције и организованог криминала.

Као и Македонија, Албанија ради на решавању отворених граничних питања и жели добре суседске односе, казао је Хан и истакао да је захваљујући значајном напретку обе земље Европска комисија препоручила отварање преговора.

Косово је испунило преостале услове за визну либерализацију, па смо могли да дамо препоруку, док је Босна и Херцеговина одговорила на питања из Комисијиног упитника, што је услов за давање статуса кандидата, рекао је европски комесар.

Према Хановим речима, проширење ЕУ на Западни Балкан је релевантније него икад, посебно с обзиром на све већу ерозију глобалног поретка заснованог на правилима.

“Западни Балкан је окружен чланицама ЕУ и припада Европи географски, историјски и културно”, рекао је Хан и истакао да је у најбољем интересу ЕУ да обезбеди стабилност и просперитет у свом суседству.

“Мој принцип за проширење је извоз стабилности уместо увоза нестабилности. У том смислу, ЕУ интеграција Западног Балкана је улагање у безбедност и стабилност Уније. Не треба заборавити геостратешки аспект: не би било мудро оставити за собом вакум који користе други међународни актери чије вредности нису као наше”, истакао је Хан.

У вези Турске, за коју се чланице ЕУ слажу да се последњих година све више удаљава од основних вредности ЕУ, Хан сматра да треба наставити дијалог са том земљом која је важан партнер из геостратешке перспективе.

На дужи рок, према Хановом мишљењу, треба размислити о новом формату преговора са Турском која не може или не жели да испуњава услове у оквиру приступних преговора.

Подели

Comments are closed.