Хан: Паралелан процес даљег проширења ЕУ и унутрашње реформе европских институција

0

Комесар Европске уније за проширење Јоханес Хан је пред спољнополитчким комитетом Европског парламента представио прошлонедељни пакет о проширењу Европске комисије, којим је, како је рекао, нацртан пут ка “јачој и широј Унији”.

Хан сматра да би требало да се паралелно воде процес даљег проширења ЕУ, као и унутрашње реформе европских институција.

У осврту се на недавну изјаву француског председника Емануела Макрона који је оценио да “није могуће даље проширење без унутрашњих реформи у ЕУ”, Хан је нагласио да није мудро прекинути процесе који су везани за проширење, пренели су медији у Београду.

“Није могуће чекати годинама да се (унутар ЕУ) постигне договор, па да после тога наставимо с процедурама (приступних) преговора”, изјавио је Хан.

Он је нагласио да ЕУ неће више примити нове чланице које нишу решиле отворена питања са суседима и с тим у вези, истакао је важност напретка у дијалогу између Србије и Косова.

Уз оцеуи да председник Србије ради храбар посао у процесу преговора са Приштином, Хан је истакао да овом процесу Београд приступа на “више ’рефлектирајући начин’ који можда није постојао у прошлости”.

Међутим, европски комесар је упозорио да напредак у дијалогу не значи да Београд треба да застане у реформском процесу у земљи, нарочито на пољу владавине права.

Подсетио је званични Београд да је пропустио рокове у испуњавању одређених критеријума везаних за владавину права које је требало окончати до краја 2016. године.

“Сада смо у 2018. години и још чекамо”Q, упозорио је Хан и нагласио да Србија мора да напредује на оба поља. “Мислим да је важно да у Србији разумеју да обе области морају да се реше. Није довољно да се буде добар у једној, а да се остало остави без одговарајуће пажње”, нагласио Хан.

Подели

Comments are closed.