Хан: Предложио сам Косову* и Србији идеје о слободној трговини

0

Комесар за суседску политику И преговоре о проширењу Јоханес Хан је у Приштини изјавио да је током посете Београду и Приштини странама понудио идеје како да реше питање слободне трговине у региону не дајући детаље тих предлога.

Хан је на конференцији за медије рекао да све земље које стреме Европској унији треба прво да решавају међусобне проблеме и истакао да су састанци са председником Србије, Александром Вучићем, председником Косова Хашимом Тачијем и премијером Рамушом Харадинајем били отворени и конструктивни.

„Желео сам да вам дам гаранције да сви радимо на европској перспективи како би постале чланице ЕУ. Свих шест земаља (западног Балкана) имају европску перспективу али један од кључних критеријума да би се постало чланицом ЕУ је да се реше сва билатерална питања у овом случају реши питање дијалога са Србијом“, казао је Хан.

Европски комесар је рекао да је од 2007. до сада сваке  године потрошено по 100 милиона евра и да су били и остају опредељени да један од услова буде и слободна трговина и укидање баријера које је ометају.

“Жалим да кажем да је Косово учинило много да допринесе укидању баријера у слободној трговини и ове недеље је годишња конференција ЦЕФТЕ где је она домаћин. Сви смо били изненађени и разочарани када су успостављене таксе од 10 и касније од 100 одсто”, казао је он.

Рекао је да сви у ЕУ знају о актуелним тешкоћама у трговини за Косово.

“У интересу је да обе стране баве тим питањима и ја сам предложио да се обе земље усредсреде на решавање питања које се односе на трговину, што значи више бизниса и много више нових радних места”, казао је Хан.

Европски комесар је рекао да треба чинити напоре да се реше ова питања што је пре могуће како би се допринело дијалогу и будућности Косова.

“То зависи од обе стране које треба да се у томе ангажују, надам се да ће се то урадити у потребно време а не много касније”, казао је Хан.

Говорећи о либерализацији виза за грађане Косова Хан је рекао да је Косово завршило свој део посла и да је сада ред да ЕУ.

“Сада је питање у Европском савету који узима највише времена да овај корак прође и ја верујем да ће се то догодити 2020. године, али немојте бити таоци бројки”, казао је Хан.

*Ова ознака је без прејудицирања ставова о статусу и у складу је са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација и мишљењем Међународног суда правде о проглашењу независности Косова

Подели

Comments are closed.