Хан: Решење Србије и Косова мора допринети стабилности региона

0

Комесар Европске уније за проширење и политику суседства Јоханнес Хахн у интервјуу за Радио Слободна Европа (РСЕ) оценује да било какво рјешење Србије и Косова не сме ићи на штету стабилности Западног Балкана И да га очекује до лета следеће године. Интервју преносимо у целини:

РСЕ: Залажете ли се за размјену територија између Србије и Косова како би се обје земље покренуле ка ЕУ?

Хан: Ја сам за рјешавање сваког билатералног сукоба, али било које рјешење мора допринијети широј стабилности овог региона, тако да то билатерално рјешење не иде на штету других у региону. Сада морамо виђети шири слику што значи да, без обзира какво је то рјешење, оно мора бити такво да не иде на штету других.

РСЕ: Али не искључујете размјену територија?

Хан: Мислим да то треба оставити њима, нека они о томе расправљају. Сада врло јасно знају шта су наши условни оквири и сматрам да, ако желите нешто постићи, требати размишљати и изван устаљених оквира.

РСЕ: Који је ваш условни оквир?

Хан: А то је да има више стабилности у региону и да свако појединачно рјешење, сваки договор за рјешење билатералних сукоба мора допринијети укупној стабилности и развоју региона јер је, у коначници, циљ да свих шест земаља постану чланице Уније (Европске уније).

РСЕ: Зар се не бојите да би ово могло имати негативан ефекат на Босну и Херцеговину, Македонију, чак и на земље источног партнерства?

Хан: Видите, мислим да је о томе прерано говорити. Они и даље преговарају. Неке идеје су се појавиле, узмимо то тако. Посматрајмо то на овај начин – и сада се ради на даљњим преговорима ради финализирања идеја. Сматрам да пакет који има правно-обавезујући споразум између Србије и Косова мора садржавати више елемената, а онда ћемо виђети коначне идеје. Али мислим да су обје стране сада потпуно свјесне међународне, не бих рекао забринутости, већ ограничења, а унутар тога мислим да су многа рјешења могућа.

РСЕ: Сматрате ли да ће доћи до рјешења са завршетком мандата Европске комисије (крајем октобра)?

Хан: Није то зато што је крај мандата Комисије, али било би од користи ако би се то могло закључити до, рецимо, љета идуће године, како бисмо кренули новим корацима.

Подели

Comments are closed.