Хан: Србија један од предводника у региону – Вучић: Добили смо признање и подршку

0

Комесар ЕУ за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан је дан пошто је Европска комисија усвојила нову Старетгију – „Веродостојну перспективу проширења и појачано ангажовање ЕУ на Западном Балкану“.

На заједничкој конференцији за новинаре председник Србије Александар Вучић се захвалио европским званичницима и навео да је она „веома важна као подстрек грађанима“ и истакао да је потпуно јасно да су пред Србијом најтежи задаци.

Председник Вучић је указао да је питање односа Београда и Приштине један од највећих проблема, које је назвао “планинским ланцем препрека ка чланству у ЕУ”.

“И није реч о томе како ћете да се зовете… већ је питање много крупније, много хиљада квадратних километара, а још важније је ту питање људи који живе на Косову и како ће њихов статус бити регулисан”, рекао је Вучић и додао да су „најтежи задаци су пред Србијом у поређењу са четири друге земље и једном територијом. То није наша кривица, већ је дошло време да доносимо одлуке и платимо неке цене из прошлости“.

FoNet

Он је, такође, као важно питање навео и регулисање границе с Босном и Херцеговином и Хрватском.

Према речима председника Вучића економска позиција Србије ће бити тежа уколико се не реше политички проблеми. „Ако успемо да решимо политичке проблеме економски ћемо као ракета да растемо у сваком погледу“.

Он је рекао да разуме да ЕУ посматра читав регион Западног Балкана на јединствен начин у смислу простора, али да ће земље постајати чланице према својим заслугама и да би неко могао и да се хвали што су Србија и Црна Гора препознате као земље које су најближе чланству, али да оно што је остало да се уради представља најтеже задатке.

Председник је рекао да Србију према ЕУ привлаче вредности и бољи економски положај за грађане, али и то што је Унија најуспешнији мировни пројекат после Другог светског рата, који је, према његовим речима потребан простору Западног Балкана.

Он је додао да 2025. година “не значи никакве гаранције”, али да “значи грађанима као подстрек да знају да су урађене неке битне ствари”.

Хан: Приступ ЕУ мора да постане национални циљ Србије

FoNet

Европски комесар Јоханес Хан је навео да није случајно што је дан након усвајања Стратегије у Београду „што само показује нашу посвећеност приступању ЕУ“.

„Први пут је Србија добила индикативан временски оквир за приступање ЕУ и зато може и треба да искористи ову прилику“, рекао је Јоханес Хан и додао да су то добре вести за Србију и њене грађане.

„Шанса лежи у рукама Србије и она то треба да искористи”, поручио је Хан.

Неопходно је, додао је, да се још много тога уради, пре свега на плану владавине права, правосуђа и осталих права, и то не треба да буде само на папиру.

Комесар Хан је истакао да “Србија мора да реши и несумњиво примени правно обавезујући споразум о стабилизацији с Косовом и све што можемо урадићемо да помогнемо, као и у решавању других питања, пограничних пре свега, са суседима”.

Уз захвалност Вучићу на храбрости да покрене унутрашњи дијалог о Косову, Хан је рекао да се то не тиче само будућности Србије већ и безбедсности и мира у региону.

„Србија има можда најзначајнију улогу и сви напори ће донети прве резултате, а то је и пуна нормализација односа с Косовом”, рекао је Хан, најављујући да ће о свим тим питањима разговарати с опозицијом, медијима, цивилним сектором, а за крај месеца најавио нову посету Србији заједно с Јункером, да, како је рекао, „заједно изразимо посвећеност Уније прикључењу”.

Одговарајући на питање о временским оквирима, Хан је рекао да је уверен да не би требало да се вежемо за неке датуме, да би било добро ако квалитет прати временску динамику, али, да је важно да се постигне споразум. Он је навео да и у Приштини то треба да схвате, пошто се стално говорило да је разговор у интересу Србије.

Договор је, истакао је, такође и у интересу “грађана Косова” и њихове европске перспективе.

Хан је рекао да цени иницијативу председника Вучића о мораторијуму на теме из прошлости са Хрватском, и да две земље за почетак треба да имају коректне добросуседске односе.

FoNet

“Реч је о две важне земље и добро је да те две земље имају коректне односе, на које може да се даље гради будућност. Говорим о заједничким иницијативама и акцијама”, закључио је Хан.

Комесар је поновио да сматра да је мање реч о брзини, а више о квалитету, и да би било добро за све да се нађе обавезујуће решење, које је прихватљиво за све и које ће обезбедити мир у региону

„Приступ ЕУ мора да постане национални питања Србије. У прошлости је било успешних приступања али је увек било неопходно да то постане национални циљ и захтева националне напоре, напоре свих који су посвећени будућности земље“

„Постоји много неискоришћеног потенцијала, у протеклих десет година регион је удвостручуо трговинску размену на 43 милијареде евра али се није ни за ево повећала размена унутар регона. Зато је сарадња унутар региона важна. Већ сам рекао да читава активност представља регату а не конвој. Праведно је да ако су неки бржи да они за то и добију заслуге. Србија је тренутно једна од предводница и важно је да имате неког ко ће да гура унутар региона“ поручио је Хан.

Подели

Comments are closed.