Хан у Скопљу на Данима медија ЕУ-Западни Балкан: улагање у младе новинаре и јачање слободе медија

0

Јоханес Хан, комесар за европску политику суседства и преговоре о проширењу ће боравити у Скопљу 17. и 18. септембра где ће отворити конференцију Дани медија ЕУ-Западни Балкан.

Конференција ће окупити преко 300 представника медија и цивилног друштва као и творце политика за Западног Балкана и ЕУ који ће разговарати о кјучној улози медија у приступном процесу и развоју предлога и мера за унапређење положаја новинара и јачање независних медија.

Фокус овогодишње конференције ће бити на младим генерацијама новинара, а међу темама о којима ће се расправљати ће бити економска одрживост, регионална сарадња између медија и професионално усавршавање.

Комесар Јоханес Хан је уочи посете поручио: „Радујем се учешћу у другој конференцији Дани медија ЕУ-Западни Балкан која је након прошлогодишњег успешног првог издања постала препознатљив бренд. Поносан сам што ћу бити у прилици да поздравим преко 300 медијских радника и организација које се баве медијима. Конференција ће бити усредсређена на теме попут јачања слободе медија и пружања подршке независним медијима, значају квалитетног извештавања у ери дезинформација и лажних вести; такође ће бити речи о пословној одрживости, медијској писмености, професионалном усавршавању и улози јавних сервиса. Разговор стручњака и врхунских професионалаца ће дати значајан допринос подизању свести о кључној улози медија и квалитетног извештавања у процесу приступања ЕУ.”

Комесар Хан ће се у Скопљу састати и са политичким представницима, међу којима су премијер Зоран Заев, министар спољних послова Никола Димитров, потпредседник Владе надлежан за европске послове Бујар Османи те потпредседница Владе и министарка одбране Радмила Секеринска као и лидер партије ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски, а учествоваће и у дијалогу грађана у Штипу.

За више информација посетите веб-страницу посвећену Данима медија ЕУ-Западни Балкан.

Подели

Comments are closed.