Холандској Бреди признање за приступачност града особама с инвалидитетом

0

Овогодишње признање за приступачност града особама с инвалидитетом припало је холандском граду Бреда због сталног напретка у тој области како би им живот учинио једноставнијим. Додела награда је одржана јутрос у Бриселу.

Бреда је инспирација градовима Европи и изван ње који се суочавају са сличним проблемима. Комесарка за запошљавање, социјална питања, вештине и мобилност радне снаге Маријан Тисен је на церемонији изјавила: „Особе с инвалидитетом се пречесто осећају изолованим јер немају прилагођен приступ јавним просторима или превозу. У Бреди су јавни простори, као што су паркови и продавнице, доступни свима. Дигиталне технологије свим грађанима омогућују коришћење јавног превоза. Инвестиције у Бреди се и исплате – туризам цвета због пажње која се поклања инклузивности. Европски акт о приступачности ће ускоро допунити резултате које Бреда остварује јер ће захваљујући њема бити утврђени европски стандарди приступачности за најважније производе и услуге. Оно што заједно радимо на локалу и у Европи мења живот више од 80 милиона Европљана с инвалидитетом.”

Како би се обележила Европска година културног наслеђа, награђени су и градови који су марљиво радили на томе да повећају приступачност локалитета од културног значаја.

Комесар за образовање, културу, омладину и спорт Тибор Наврачич је приликом доделе награде рекао: „Пружање прилике свима да откриију културно наслеђе и да у њему уживају, јесте један од основних циљева Европске године културног наслеђа. Зато ми је задовољство што су ове године награђена још два града која су своје локалитете од културног значаја учинила приступачнијим. Честитам Виборгу у Данској и Монтевердеу у Италији и надам се да ће многи градови следити њихов пример.“

Подели

Comments are closed.