Худолин: ЕУ из буџета до 2020. за Србију издвојила 1,5 милијарде бесповратне помоћи

0

Говорећи на конференцији “Инвестиције у будућност Западног Балкана”, коју је организовао Европски покрет у Србији, Штефен Худолин из Делегације ЕУ у Србији рекао је да је Унија свесна значаја који Србија има у региону, али да је важно да се преговарачка поглавља не само отварају, него и затворе, а до сада су затворена само два.

Худолин је подсетио да је ЕУ из буџета до 2020. године за Србију издвојила 1,5 милијарде бесповратне помоћи и да и даље жели да буде “довољно флексибилна” да подржи процес евроинтеграција.

Он је нагласио да у процесу реформи у Србији, који ЕУ подржава, у свим институцијама постоје одреðени изазови, јер је тај процес скуп, “а захтеви су велики, не само у финансијском смислу, него и у људским ресурсима”.

“Лепо је кад имате стратегије, акционе планове и финансијска средства, али кад немате људске ресурсе и капацитете да то спроведете, онда све то не вреди”, констатовао је Худолин.

„За стране инвестиције је веома важно да су на дужи рок, јер се оне сагледавају не на три до шест месеци, него деценијама,” оценио је председник Европског покрета у Србији Михаило Црнобрња. Зато је, како је рекао, важно напустити неолиберални концепт “тржиште, тржиште и само тржиште” И да се на бази стручних процена види каква су кретања за наредних десетак година.

Саветник министра за европске интеграције Владимир Атељевић навео је да је 75 одсто инвестиција у Србију из земаља Европске уније, а отприлике исти толики проценат новозапослених радника је у фирмама из тих држава.

Подели

Comments are closed.