Хуманитарна помоћ: Нове мере за бољу подршку особама са инвалидитетом у кризама

0

Комисија је најавила нове мере захваљујући којима ће моћи да боље прилагоди хуманитарну помоћ потребама особа са инвалидитетом у кризним ситуацијама. Наиме, њихове потребе ће током спровођења пројеката ЕУ убудуће бити решаване на структуриранији начин.

Прецизније, Комисија ће, заједно са групама које раде са особама са инвалидитетом и хуманитарним организација, дефинисати стандарде које треба да испуне сви хуманитарни пројекти ЕУ. Комисија ће убудуће од хуманитарних партнера захтевати да у пројекте који се финансирају средствима ЕУ укључе особе са инвалидитетом.

Организације које представљају људе са инвалидитетом ће такође бити редовно консултоване током дефинисања Комисијиних политика, док ће се глас оних са инвалидитетом гласније чути у операцијама на терену.

Најава Комисије се подудара говором комесара за хуманитарну помоћ и управљање ванредним ситуацијама Христос Стилијанидес на догађају у оквиру четвртог европског парламента особа са инвалидитетом. „Људи са инвалидитетом трпе несразмерно више од других у кризним ситуацијама. Нажалост, пречесто смо сведоци тога да особе са инвалидитетом не могу да приступе најосновнијим услугама које пружају хуманитарне организације. Приоритет нам је да хуманитарни одговор ЕУ постане инклузивнији када се ради о лицима са инвалидитетом“, изјавио је комесар Стилијанидес.

У протекле две године је издвојено 30 милиона евра за пројекте које су спроводиле организације које се баве пружањем помоћи особама са инвалидитетом, што значи да су од почетка мандата комесара Стилијанидеса 2014. средства намењена оваквим пројектима повећана за 40 одсто. ЕУ је подржала Повељу о инклузији особа са инвалидитетом у хуманитарним активностима, усвојену на Светском хуманитарном самиту у мају 2016, а ратификовала је и Конвенцију УН о правима особа са инвалидитетом која прописује заштиту и безбедност лица са инвалидитетом у ризичним ситуацијама, укључујући оружане сукобе, хуманитарне кризе и природне катастрофе.

Подели

Comments are closed.