Хуманитарна помоћ у виду хране за избеглице на југу Србије

0

Србија и друге земље Западног Балкана се од 2015. суочавају са незапамћеном избегличком кризом. У 2015. и првом тромесечју 2016, кроз Србију је прошло преко 920.000 избеглица и миграната, првенствено из Сирије, Авганистана и Ирака на путу ка Мађарској и Хрватској.

Након што је почетком 2016. затворена такозвана западнобалканска рута, број избеглица које су принуђене да буду у Србији сада износи нешто више од 6.650, од чега их је 94 одсто смештено на 17 владиних локација.

Европска комисија је од почетка кризе издвојила преко 20,1 милион евра хуманитарне помоћи како би помогла избеглицама и мигрантима у Србији. Подршка ЕУ је усмерена на пружање елементарне помоћи у центрима за помоћ избеглицама, укључујући здравствене услуге, топлу одећу, храну, воду, просторије за боравак деце и заштиту. Помоћ је у међувремену проширена на обезбеђивање куваних оброка у центрима као и неформално образовање.


Видeо: Caritas Србиjа

Пројекат пружања хитне помоћи у виду хране који спроводи Царитас Србије, један је од пројеката које финансира Одељење ЕУ за хуманитарне операције. У оквиру пројекта, мигрантима у камповима на југу Србије су обезбеђена три оброка дневно (доручак, ручак и вечера) како би се адекватно задовољиле њихове дневне потребе за храном.

За припремање хране је задужено предузеће „Традиција југа” из Врања које запошљава углавном жене из угрожених друштвених група (самохране мајке, жртве насиља, жене изнад 50 година старости и оне које су остале без посла у процесу приватизације). На овај начин се мигрантима обезбеђују хранљиви оброци припремљени у складу са њиховом културом исхране, док се истовремено помаже и члановима локалне заједнице.

Подели

Comments are closed.