Циркуларна економија: Комисија представила стратегију за пластику

0

Данас је усвојена европска стратегија за пластику у оквиру транзиције на циркуларнију економију. Циљ стратегије је заштита животне средине од загађења и подстицање раста и иновација, претварањем изазова у позитивни програм за будућност Европе.

Новим плановима је предвиђено да до 2030. на тржишту ЕУ у употреби буде само пластика која се може рециклирати, да се потрошња пластике за једнократну употребу смањи те да се ограничи намерна употреба микропластике.

Осим тога, Европска комисија ће развити ознаке за биоразградиву и компостну пластику и предложити нова правила о амбалажи како би се повећала могућност рециклирања пластике која се користи на тржишту и потражња за рециклираном пластиком.

Мере чији је циљ да се стане на пут бацању отпада у море обухватају нова правила о лучким објектима за пријем како би се осигурало да отпад који настане на бродовима или је прикупљен на мору тамо не остане, већ да се врати на копно да би се њиме управљало на адекватан начин.

У настојању да подстакне инвестиције и иновације, Комисија ће повећати подршку коју пружа националним властима и предузећима издвајањем додатних 100 милиона евра за финансирање развоја паметнијих пластичних материјала са већом могућношћу за рециклажу.

Комисија ће са партнерима широм света сарађивати на проналажењу глобалних решења и развоју међународних стандарда.

Подели

Comments are closed.