Ђаци генерација са општине Стари Град посетили Брисел

0

Од 4. до 7. септембра 2018. године 13 средњошколаца и средњошколки односно 13 ђака генерација из средњих школа са територије општине Стари Град имало је прилику да посети Брисел, а њима су се на овом путовању придружила и два члана Већа Општине Стари Град.

У оквиру овог путовања имали су јединствену прилику да упознају институције Европске уније (ЕУ) и начин њиховог функционисања, као и да сазнају нешто више о различитим програмима за младе које спроводи ЕУ. Такође, имали су могућност да истражују заједничко европско културно наслеђе кроз посете музејима.

Када су у питању институције ЕУ, учесници студијске посете су посетили Генерални Директорат за Образовање, омладину, спорт и културу у оквиру Европске Комисије. Са госпођом Јохансен и господином Балартом су разговарали о различитим програмима ЕУ за младе као што су програми вололонтирања сада у оквиру Еуропеан Солидаритy Цорпс програма, али и о различитим програмима студирања и размена кроз имплементацију Еразмус+ програма. Кроз интерактивну игрицу учесници су на предавању о Еразмусу+ имали прилику да покажу своја знања о ЕУ као и да дискутују о приоритетима Стратегије за младе ЕУ за период 2019 – 2027. Посетили су и Европски парламент где су чули нешто више о настанку парламента, његовом развоју, као и о политичким групацијама које постоје у истом.

Поред званичних институција ЕУ, учесници студијске посете су посетили и омладинске и тхинк танк организације. У ОБЕССУ-у кровној организацији унија средњошколаца Европе су сазнали нешто више о омладинском активизму и значају ученичких парламената, те разговарали са господином Милошем Станковићем о пројектима које ова организација имплементира, а у вези су са младима и њиховом партиципацију у оквиру локалне заједнице. За крај студијске посете учесници су имали прилику да у Wilfried Martens Центру за европске студије науче нешто више о think tank организацијама у ЕУ и истраживачким процесима.

С обзиром да су ђаци генерација долазили из различитих гимназија и средњих стручних школа, у оквиру студијске посете имали су могућност да посете различите музеје. Тако су посетили и научили нешто више о стриповима у музеју стрипа, док су у музеју аутомобила имали прилику да сазнају нешто више о развоју аутомобилске индустрије и саобраћаја. У војном музеју Белгије имали су могућност да виде различите поставке од целокупне ваздухопловне до војних униформи из различитих делова Европе. Посетили су и музеј лепих уметности, музеј музичких инструмената где су уживали у звуцима инструмената старим и по неколико векова, док су у приородњачком музеју имали прилику да виде фосиле старе по неколико милиона година. За крај, с обзиром да је Белгија позната по производњи најквалитетније чоколаде, посетили су музеј чокладе и учествовали у радионици ручног прављења исте.

Посета је у склопу вишегодишње сарадње Делегације Европске уније у Србији и општине Стари Град, а реализована путем ЕУ пројекта “Посете институцијама и државама чланицама Европске уније”.

Testimonials:

Сара Лукић, ђак генерације, Спортска гимназија: Путовање је било одлично организовано. Многи музеји за које сам мислила да ме неће интересовати су ми, бас напротив, били јако занимљиви. Много тога сам сазнала о ЕУ током ове посете тако да сматрам да је овакво путовање одличан вид награде за најбоље средњошколце!

Ана Марија Ужаревић, ђак генерације, Ваздухопловна гимназија: На групном путовању које је било награда за мноштво насих успеха смо доказали да памет и лепота иду заједно руку под руку. Различита интересовања, афинитети, жеље и могућности уједињени у групи одговорних и успешних младих људи одисала су бриселским улицама. Дружење и едукација истовремено изродила су квалитетна пријатељства праћена духовитим разговорима. Брисел ће остати упамћен по нашим осмесима!

Јована Влајковић, ђак генерације, Прва економска школа: Студијско путовање у Брисел је било једно незаборавно путовање, чије су посете европским институцијама и музејима биле веома поучне и инспиративне. Организација, као и водичи, су били дивни. Захаљујем Вам се на овој прилици!

Весна Пријовић, ђак генерације, Техничка школа Дрво арт: Било је нестварно. Обишли смо прелепа места, научили и видели много интересантних ствари. Хвала вам на овако дивном путовању.

Подели

Comments are closed.