Јанмат: Процена раста БДП-а у Србији 2016. два одсто

0

Европска комисија је, у својим прогнозама, за ову годину предвидела раст бруто домаћег производа (БДП) у Србији од два одсто, а за следећу 2,5 одсто, изјавио је шеф сектора за европске интеграције при Делегацији Европске уније у Београду Фрејк Јанмат.

Он је, на брифингу за новинаре, рекао да се прогноза Европске комисије за Србију променила на боље због тога јер извоз земље расте, а дошло је и до повећања производње, чему су допринеле спроведене економске реформе, као и нови закони о раду, о грађевинском земљишту и о инспекцијама.

Као разлог за повећање БДП Европска комисија је назначила и стални раст инвестиција у Србији, и домаћих и страних, и то у свим сектроима, а очекује се наставак тог тренда.

Као позитиван корак оцењена је и политика Народне банке Србије, посебно смањење референтне каматне стопе, што је привлачно за инвеститоре.

Као ризике у остварењу прогнозираног привредног раста Јанмат је навео могуће кашњење у спровођењу Владиних реформи, поготово у приватизацији друштвених предузећа, реструктурирању јавних предузећа и смањењу броја запослених у јавном сектору.

“Ако би дошло до кашњења, то би свакако имало утицаја на фискалну политику, и то је нешто што је Европска комисија навела као потенцијални ризик”, рекао је Јанмат.

Он је додао да Европска комисија нема индиција да ће Влада Србије продужити рок за заштиту 11 стратешких предузећа у друштвеном власништву, који истиче 31. маја.

janmat-bdp-2“Мислим да би било добро да се то питање друштвених и јавних предузећа реши, јер су они у прошлости добијали велике субвенције и то је спречавало конкуренцију на тржишту”, констатовао је Јанмат.

Он је, говорећи о фискалној консолидацији Србије, указао да Европска комисија очекује смањење трошкова државе у овој години и да је проценила да ће буџетски дефицит у 2016. бити 3,1 одсто БДП, а да ће у 2017 бити благо смањен, на 2,9 одсто.

Према проценама Европске комисије, у 2016. години стопа незапослености у Србији биће 17 одсто, док се очекује да у 2017. она буде смањена на 16,2 одсто.

На новинарско питање о разговорима Владе и ЕУ око продаје железаре Смедерево кинеском партнеру, као и Ер Србије, Јанмат је одговорио да се о томе води непрекинути дијалог.

“У овом тренутку не могу рећи колико дуго ће ти разговори трајати и како ће се завршити. То је једино што могу да кажем”, био је његов одговор на питање о железари.

За случај продаје Ер Србије Етихаду Јанмат је рекао да се, у оквиру дијалога, очекује да Влада Србије достави тражене информације.

Подели

Comments are closed.