Јачање подршке ЕУ за ефикасно управљање границама и миграцијама у Србији

0

Комесар за европску суседску политику и преговоре о проширењу, Јоханес Хан, борави у посети Београду 7. и 8. фебруара 2018. То је прва посета дан након објављивања нове Стратегије Европске комисије „Веродостојна перспектива проширења и појачано ангажовање ЕУ на Западном Балкану“. Том приликом, под покровитељством комесара Хана и председнице Владе Брнабић, потписана су два финансијска споразума за подршку бољем управљању границама и миграцијама у Србији. Потписивање ова два споразума представља конкретан пример посвећености ЕУ напретку Србије, која је исказана и у Стратегији за Западни Балкан.

Комесар Хан се током посете састао са председником Републике Србије, Александром Вучићем и председницом Владе, Аном Брнабић. Након билатералног састанка са председницом Владе одржана је свечаност потписивања два поменута споразума.

Први споразум је усмерен на секторску буџетску подршку за интегрисано управљање границама, у оквиру програма ИПА 2016 за Србију, а потписале су га Хеновева Руис Калавера, директорка за Западни Балкан при Генералном директорату за европску суседску политику и преговоре о проширењу Европске комисије и Јадранка Јоксимовић, министарка за европске интеграције Републике Србије. Европска комисија је за Србију издвојила 28 милиона евра у виду секторске буџетске подршке како би подржала слободно кретање људи и роба те јачу контролу над илегалним активностима, у складу са начелима ЕУ. ЕУ на овај начин подржава напоре Србије да остане на путу европских интеграција током миграцијске кризе и доприноси унапређењу безбедности грађана Србије.

Други споразум, вредан 16 милиона евра, јесте директни грант Министарству рада, запошљавања, борачких и социјалних питања, који ће бити искоришћен за јачање отпорности миграната, избеглица и тражилаца азила у Србији, кроз пружање подршке националним органима у напорима да повећају смештајне капацитете и пруже услуге корисницима. Овај уговор – који је део Регионалног повереничког фонда који је успостављен као одговор на кризу у Сирији – потписали су Хеновева Руис Калавера, директорка за Западни Балкан при Генералном директорату за европску суседску политику и преговоре о проширењу Европске комисије и Зоран Ђорђевић, министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања. Закључно са овим грантом вредним 16 милиона евра, ЕУ је од 2015. издвојила скоро 100 милиона евра за Србију како би јој помогла да се избори са миграцијском кризом.

Секторска буџетска подршка за интегрисано управљање границама (28 милиона евра)

Секторска буџетска подршка за интегрисано управљање границама је део програма ИПА 2016 за Србију. Вредност програма је 28 милиона евра (24 милиона буџетске подршке + 4 милиона за допунске мере). Секторска буџетска подршка за интегрисано управљање границама ће ојачати капацитете Србије за делотворну контролу граница, смањење организованог криминала и ирегуларних миграција, уз истовремено омогућавање флуиднијег транзита људи, роба и услуга, у складу са стандардима ЕУ.

Европска унија посредством овог програма подржава реализацију Стратегије за интегрисано управљање границама и пратећи Акциони план. Уговор за реформу сектора реализују Министарство унутрашњих послова (Управа граничне полиције и Управа криминалистичке полиције), Министарство финансија (Управа царина) и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде (Фитосанитарна инспекција и Ветеринарска инспекција).

Секторска буџетска подршка представља нови модалитет финансијске подршке ЕУ, уведен 2014. године као алтернативни вид подршке, који се од уобичајених пројеката разликује по начину реализације. Секторска буџетска подршка ЕУ помаже корисницама програма ИПА ИИ да спроведу реформе, успостављајући ближу везу између националних и европских стратешких докумената и виши ниво контроле над исходом реформи у процесу приближавања стандардима ЕУ. Суштина овог вида подршке је унапређење секторских политика.

Подршка ЕУ управљању миграцијама у Србији (16 милиона евра)

Директни грант Министарству рада, запошљавања, борачких и социјалних питања је део подршке ЕУ управљању миграцијама у Србији. Општи циљ подршке је да одговори на потребе миграната, избеглица и тражилаца азила у Србији кроз пружање помоћи националним властима, између осталог унапређењем смештајних капацитета и пружањем услуга. Захваљујући Регионалном повереничком фонду ЕУ, национални органи ће побољшати своје капацитете за управљање миграцијама и обављање дужности у прихватним/транзитним и центрима за азил. ЕУ на овај начин подржава напоре Србије да обезбеди све видове неопходних здравствених услуга мигрантима, избеглицама и тражиоцима азила, као и да осигура приступ квалитетном формалном и неформалном образовању за децу мигранте/избеглице/тражиоце азила.

Регионални поверенички фонд ЕУ за одговор на кризу у Сирији, успостављен у децембру 2014, пружа подршку за до 1,5 милиона сиријских избеглица и прихватних заједница у Египту, Ираку, Јордану, Либану, Турској и на Западном Балкану. До сада је кроз програме помоћи за избеглице и прихватне заједнице у региону издвојено 1.213 милиона евра. Ти програми су усмерени на пружање услуга основног образовања и заштите деце, обуке и високог образовања, бољег приступа здравственој нези, побољшању водоводне и канализационе инфраструктуре, као и на подршку за развој отпорности, економских прилика и социјалну инклузију. Осим тога, Поверенички фонд сада подржава и развој других значајних сектора, укључујући комуналне услуге и инфраструктуру у најпогођенијим прихватним заједницама као и приступ здравственој нези и високом образовању.

Подели

Comments are closed.