Јачање сарадње и дијалога на Западном Балкану: Хрватској по први пут додељен твининг пројекат у Србији

0

Хрватској је по први пут откако је постала чланица ЕУ додељен твининг* пројекат који ће реализовати у Србији.

Током шест месеци, власти у Србији ће искористити предности искуства хрватских и шпанских стручњака у области трансфузионе терапије. Циљ је јачање националних институционалних капацитета у области супстанци људског порекла, а самим тим и унапређење безбедности крви приликом трансфузије и трансплантације.

Још један циљ пројекта је унапређење система за наџор и инспекцију као и успостављање националног система квалитета у оквиру Министарства здравља и у оквиру институција у области супстанци људског порекла, у складу са стандардима ЕУ и најбољим праксама у овом подручју.

Реализација пројекта почиње у другој половини 2017, а он представља добар пример тога на који начин ЕУ може подстаћи снажнију сарадњу и дијалог између земаља на Западном Балкану.

Улога земаља попут Хрватске, која се ЕУ придружила релативно скоро, у овом погледу је кључна јер оне могу суседима да понуде своје драгоцено искуство о испуњавању захтева приступног процеса.

* Твининг је један од Комисијиних кључних инструмената за остваривање узајамне сарадње на терену између држава ЕУ и јавних управа земаља проширења и суседства.

Подели

Comments are closed.