Јесења економска прогноза 2018: Раст се наставља, али мање динамичан и уз велику неизвесност

0

Према данас објављеној јесењој економској прогонози предвиђа се да ће раст у евро зони од 2,4 одсто у 2017. (што је највише у последњих десет година) бити смањен на 2,1 одсто у 2018. те да ће даље пасти на 1,9 одсто у 2019. и 1,7 одсто у 2020. години.

Исти тренд се очекује за 27 држава чланица ЕУ с прогнозом раста од 2,2 одсто у 2018, 2 одсто у 2019. и 1,9 одсто у 2020.

Валдис Домбровскис, потпредседник Комисије надлежан за евро и социјални дијалог као и за финансијску стабилност, финансијске услуге и унију тржишта капитала, изјавио је: „Ове и наредне године очекује се раст свих привреда у ЕУ, а захваљујући томе ће се отварати и радна места. Неизвесност и ризици, међутим, како спољашњи тако и унутрашњи, такође расту и почињу да успоравају темпо привредне активности. Морамо да будемо опрезни и да додатно ојачамо отпорност наших привреда. На нивоу ЕУ то значи доношење конкретних одлука о даљем јачању економске и монетарне уније. На националном нивоу је потребно још више ојачати фискалне заштите и смањити дуг, а истовремено треба осигурати да позитивне ефекте раста осете и најугроженији чланови друштва.”

Пјер Московиси, комесар за привредне и финансијске послове, опорезивање и царину, изјавио је: „Европска привреда је у добром стању, а раст се тек постепено успорава. Предвиђамо да ће се тај тренд наставити током наредне две године, док незапосленост и даље пада на нивое који нису забележени од времена пре кризе. Очекује се даљи пад јавног дуга у евро зони с дефицитом знатно испод 1 одсто БДП-а. У све несигурнијем међународном окружењу, творци политика у Бриселу и у престоницама држава чланица морају да раде на томе да евро зона буде довољно снажна да може да се носи са оним што нам доноси будућност.”

Интегрално саопштење за медије на свим језицима је доступно овде. Интегрални текст јесење економске прогнозе за 2018 је доступан овде.

Подели

Comments are closed.