Јункеров план ће покренути преко 194 милијарде инвестиција

0

Очекује се да Јункеров план мобилише 194 милијарде евра инвестиција у свих 28 држава чланица, саопштено је након састанка Савета директора Европске инвестиционе банке (ЕИБ) одржаног ове недеље.

Овај износ премашује половину  првобитно постављеног циља од 315 милијарди евра колико ће бити мобилисано у оквиру Европског фонда за стратешка улагања (ЕФСИ) који представља окосницу Јункеровог плана. Обим финансирања пројеката одобрених у оквиру фонда ЕФСИ износи нешто мање од 37 милијарди евра.

ЕИБ је одобрио 224 пројекта у оквиру сегмента за инфраструктуру и иновације у склопу фонда ЕФСИ чија је укупна вредност скоро 28 милијарди евра. Европски инвестициони фонд је одобрио 275 споразума за финансирање малих и средњих предузећа у укупном износу од скоро девет милијарди из фонда ЕФСИ.

Имајући у виду досадашњи успех Плана, председник Јункер је решен да предлог за проширење Европског фонда за стратешка улагања (тзв. „ЕФСИ 2.0″) буде један од најважнијих законодавних приоритета Комисије. Рад на усвајању предлога већ остварује напредак. Комисија је поздравила гласање о предлогу за ЕФСИ 2.0 у Парламенту од прошле недеље и позвала је Парламент и државе чланице да наставе са улагањем напора како би План био што пре усвојен.

Подели

Comments are closed.