Јункер о програму бугарског председавања и будућности Европе

0

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер је данас присуствовао пленарној седници Европског парламента у Стразбуру. Прва ставка дневног реда је било представљање програма бугарског председавања, током ког је председник Јункер честитао Бугарској на изузетно припремљеном програу, описујући наредни шестомесечни период као пресудан за Европску унију и њену будућност.

Јункер је поздравио идеју премијера Борисова да један од приоритета бугарског председавања буде изградња консензуса и назвао је „мудрим избором“ који је важнији него икада раније.

Председник Јункер је изјавио: „ […]тачно је да је Бугарска превалила далек пут до приступања Унији. За неколико година је морала да уведе промене које су друге земље уводиле деценијама. Морала је да буде стрпљива, одлучна, храбра – и то је и била. Данас се са великим поносом, али и очекивањима, радујем бугарском председавању.”

Председник Јункер је подсетио присутне да ће крајем фебруара односно почетком марта посетити Балкан. Интегрални говор председника Јункера је доступан oвде.

На другој седници у оквиру пленарног заседања Европског парламента, председник Јункер је учествовао у дискусији о будућности Европе са премијером Ирске Лео Варадкаром.

Председник Јункер је изјавио да је одушевљен Агендом лидера, рекавши: „У наредних 18 месеци ћемо одржати 17 самита док не дођемо до Сибиња, тј. Херманштата. То је пут током ког ћемо мапирати заједничку будућност. То је више самита него што смо одржали на врхунцу кризе евро зоне. Међутим, постоји једна значајна разлика: сада не поправљамо авион у пламену док летимо као што смо морали током кризе. Сада поправљамо кров наше европске куће док сунце сија. Сада знамо шта морамо да урадимо заједно: да довршимо економску и монетарну унију, да обезбедимо границе, да реализујемо социјалну агенду, да наш систем опорезивања учинимо праведнијим, да реформишемо систем азила, да се вратимо нормалном функционисању Шенгена и да довршимо дигитално тржиште и енергетску унију.”

Подели

Comments are closed.