Naredna godina će u ekonomskom smislu biti izazovna i za EU i za Srbiju, ali EU ostaje najveći trgovinski partner i donator Srbije. Novim pristupom Evropske unije zemljama kandidatima u oblasti ekonomskog upravljanja, Srbija će dobiti konkretne savete, a 2015. će biti pilot godina za ovaj novi proces, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

„Skoro dve trećine ukupne razmene Srbija obavlja sa EU. Robna razmena sa Rusijom je manja od 10 odsto, dok je udeo robne razmene sa Kinom 4,4 odsto, sa Turskom 2,2, a sa SAD 1,6”, rekao je Devenport obraćajući se učesnicima konferencije „The Economist: Svet u 2015″.

On je podsetio da je samo izvoz Srbije u Italiju ili Nemačku već „značajno veći od izvoza Srbije u Rusiju, Kinu, Tursku i SAD zajedno”.

„Osim toga, EU je najveći investitor u Srbiji, sa investicijama vrednim 13,5 milijardi od 2005, što predstavlja 76,5 odsto ukupnih stranih direktnih investicija u Srbiji”, rekao je Devenport i dodao da je EU takođe i najveći donator u zemlji.

MD3

Ne računajući individualne grantove država članica, EU je „od 2000. dodelila bespovratna sredstva u visini od 2,6 milijarde evra za različite projekte”, poručio je, dodajući da je još važnija činjenica da su grantovi podrške EU doveli do daljih poslovnih ulaganja.

„Primeri uključuju projekat EU PROGRES kojim je uspostavljen tehnološki park u Vranju, zahvaljujući kom je italijanski GEOX  investirao u Srbiji i otvorio 1,200 radnih mesta, kao i tehnološki park u Inđiji u kom je nemačka zdravstvena firma Fresenius upravo započela poslovanje”.

„Nastavićemo da pomažemo Srbiji u njenim naporima za stvaranjem stabilnijeg poslovnog okruženja, usvajanjem konzistentnih i savremenih zakona koji će biti pravilno primenjeni i sprovedeni”, rekao je ambasador EU.

Devenport je rekao da će novi pristup EU ekonomskom upravljanju „pomoći zemljama proširenja kao što je Srbija da dobiju konkretne političke savete koji često prevazilaze pravne tekovine EU”.

„Komisija je potpuno svesna izazova koje ovaj proces nosi, kao i toga da on zahteva blisku koordinaciju vladinih institucija i široke konsultacije sa relevantnim akterima poput socijalnih partnera, privatnog sektora i civilnog društva; smatra se da će 2015. biti pilot godina”, rekao je Devenport.

„U 2015. ne možemo očekivati čudo u pogledu ekonomskog rasta. Ja sam, međutim, uveren da će tekući proces o kom govorim, EU i Srbiju bolje pripremiti za ostvarivanje profita od očekivanog, premda skromnog, skoka globalne ekonomije u 2015”, rekao je ambasador EU.