Ambasador Bugarske Radko Vlajkov pozvao je građane Srbije da podrže svoju vladu u sprovođenju reformi i na putu evropskih integracija kao što to radi i Evropska unija. Na predstavljanju prioriteta bugarskog predsedavanja EU ocenjeno je da je 2018. jedinstvena prilika da se Zapadni Balkan vrati u fokus evropske politike i da napreduju ka članstvu u Uniji.

„Srbi mogu biti jaki kada su zajedno i imaju isti cilj. Siguran sam kada političari i građani prihvate EU kao zajednički cilj da će i članstvo doći brže. Budite ujedinjeni i jaki“, poručio je ambasador Bugarske.

Vlajkov je na predstavljanju prioriteta bugarskog predsedavanja Uniji izjavio da je bugarska vlada uložila mnogo napora da ubedi EU da mora da se i dalje bavi Zapadnim Balkanom i ocenio da je uspela u tome.

„Već smo uspeli u tom, za nas važnom cilju, da na dnevni red EU na vidno mesto stavimo pitanje Zapadnog Balkana“, rekao je Vlajkov i naglasio da je evropska perspektiva i povezanost Zapadnog Balkana među prioritetima predsedavanja Bugarske.

Antonio Ahel ATA IMAGES

Podsetivši da je proteklih 10 godina EU imala privrednu, finansijsku i migrantsku krizu, Vlajkov je rekao da je sada perspektiva za razvoj evropske privrede dobra i da Unija može da se okrene u pravcu Balkana.

Jedan od najvažnijih događaja tokom bugarskog predsedavanja u vezi sa proširenjem EU biće samit EU-Zapadni Balkan u Sofiji 17. maja, rekao je Vlajkov i dodao da očekuje dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Budućnost Evrope i mladih, privredni rast i društvena kohezija i priprema za novu stvarnost digitalizacije takođe će biti prioriteti predsedavanja.

Jedan od prioriteta su bezbednost i stabilnost snažne i ujedinjene Evrope, rekao je Vlajkov i dodao da treba da se reše posledice migrantske krize i nađu rešenja prihvatljiva za sve zemlje.

Vlajkov je rekao da je Evropi i Evropljanima potrebno više bezbednosti, stabilnosti i solidarnosti.

„Kroz konsenzus, konkurentnost i koheziju treba da postignemo snažnu, digitalizovanu, ujedinjenu Evropu“, izjavio je Vlajkov.

Fabrici: Predstoji intenzivnih šest meseci za revitalizaciju agende proširenja

Antonio Ahel ATA IMAGES

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenio je da je 2018. godina jedinstvena prilika za Zapadni Balkan da učini „nepovratne korake“ u pravcu evropskih integracija.

“Uveren sam da će Bugarska postići konkretne rezultate tokom predsedavanja, pre svega u pogledu Zapadnog Balkana, koji je jedan od četiri prioriteta njenog programa. Očekivanja su velika jer znamo da je ova godina presudna za Srbiju i za Zapadni Balkan” rekao je ambasador Fabrici.

On je naveo da predstoji intenzivnih šest mesecu tokom kojih će u februaru, kako je najavljeno biti objavljena Strategija za Zapadni Balkan, “ključni dokument za revitalizaciju agende proširenja za Zapadni Balkan u godinama pred nama”.

Fabrici je podsetio da će “Komisija u aprilu objaviti godišnji izveštaj, u kom će ostvareni napredak kao i rad koji tek predstoji biti ocenjeni na transparentan, fer i objektivan način” te da će “Bugarska će kao predsedavajuća EU u maju prvi put u poslednjih 15 godina organizovati samit između EU I zapadnobalkanske šestorke koji će biti fokusiran na proširenje, dok će u junu Evropski savet imati zadatak da to i konsoliduje”.

Fabrici je ukazao da će najavljena dinamika dovesti do uspeha samo ako Srbija i svi ostali zapadnobalkanski partneri ubrzaju neophodne reforme. “Jedna stvar je sigurna: osnovni kriterijumi i obaveze se neće menjati; nikoga nijedna od osnovnih stavki neće zaobići, a proces proširenja će i dalje biti zasnovan na zaslugama”, rekao je Fabrici.

Joksimović: Srbija ima spremne tri pregovaračke pozicije

Antonio Ahel ATA IMAGES

Ministarka Srbije za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je ova godina „dobar okvir za novi ram pregovora sa EU“, istakaviši da su evropske integracije najbolji ekonomski, politički i bezbednosni okvir stabilizacije Srbije.

Joksimović je rekla da će tokom bugarskog predsedavanja biti napravljen izveštaj o napretku u zemljama kandidatima, da će biti održan samit EU-Zapadni Balkan i da će biti nastavljen Berlinski proces novom konferencijom u Londonu.

„Biće niz važnih događaja koji vraćaju u fokus pitanje politike proširenja Zapadnog Balkana“, kazala je Joksimović.

Podsetivši da će u februaru biti doneta strategija EU o priširenju, Joksimović je rekla da se nada da će u tom dokumentu biti sačuvan „pozitivan ton i duh poruke“ predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera, da će naglasiti ulogu Srbije i Crne Gore kao predvodnika procesa evrointegracija, ali dati šansu i drugim kandidatima iz regiona i da će zadržati neko vremensko određenje.

Antonio Ahel ATA IMAGES

Joksimović je rekla da Srbija ima spremne tri pregovaračke pozicije, za poglavlja 33 o finansijskim i budžetskim odredbama, 13 o ribarstvu i 9 o finansijskim uslugama, kao i da radi na pregovaračkoj poziciji za poglavlje 18 o statistici i na poglavlju 4 o slobodnom kretanju kapitala.