Привредни и макроекономски показатељи позитивни, владавина права и даље упитна

0

Извештај Европске комисије о Србији који обухвата период у последњих годину и по дана представљен је у Градској кући у Нишу. Шефица политичког сектора Делегације Европске уније у Србији Нора Хаиринен је представљајући актуелни извештај нагласила да је највећи напредак постигнут на пољу економског развоја и макроекономије, али и да се мора додатно радити на подручју владавине права, независности рада судства, борби против корупције и слободи медија. ,,Цело друштво у Србији ће имати користи од унапређивања владавине права. Видимо колико се развија привредни сектор, колико компанија стиже у Србију како би развиле свој бизнис. Оне желе да буду сигурне да ће имати правну сигурност за своје инвестиције како би могле да послују и раде. То ће повећати привредни раст, створити нова радна места и боље услове за живот грађана’’, оценила је Хајринен.

Говорећи о економским аспектима извештаја, саветник за економска питања Делегације ЕУ у Србији Димитрије Станковић казао је да се српски бруто друштвени производ налази на трећини просечног БДП-а на подручју ЕУ. ,,Влада је посвећена стварању функционалне тржишне привреде, основе за раст су јако добре и очувана је макроекономска стабилност. Неопходно је, међутим, да се оконча приватизација, а приватни сектор је и даље недовољно развијен’’, казао је Станковић.

Окупљенима на представљању извештаја Европске комисије о Србији у Градској кући обратио се заменик градоначелника Ниша Милош Банђур који је истакао да је овај догађај веома значајан јер су локалне самоуправе и локалне заједнице места где се потребе и интереси грађана директно сусрећу са процесом евроинтеграција. „Често се стиче утисак да су локалне самоуправе најмање укључене у овај процес и да грађани не осећају да се промене заиста догађају. Квалитет и доступност информација о процесу евроинтеграција кључни су фактори за локалне самоуправе да препознају шта је неопходно, не би ли пружиле подршку укупној државној политици на путу ка Европској унији“, закључио је Банђур.

Начелник Канцеларије за локални економски развој у Нишу Милан Ранђеловић говорио је да је велики број локалних пројеката помогнут управо европским новцем. ,,Измештање железничке пруге из Ниша биће делом финансирано уз подршку Европску инвестиоционе банке, док 75% трошкова изградње постројења за отпадне воде ићи кроз грант ЕУ, а остатак кроз кредите европских банака’’, казао је начелник КЛЕРИП-а Ранђеловић.

Директор Регионалне привредне коморе Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа Александар Милићевић представио је рад коморе нагласивши да ово тело реализује потребе привредника са локала и истакао да је ,,од 94 иницијативе до сада скоро половина успешно реализована’’.

Након речи уводничара, у холу Градске куће се развила жива дискусија, а присутне је интересовало колико се напредовало у погледу правосуђа, демократских институција као и у области олакшица за привреднике.

Годишњи извештај Европске комисије о Србији, који је обухватио период од октобра 2016. до априла 2018. године, шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици предао је 17. априла премијерки Републике Србије Ани Брнабић. Извештај се може прочитати на овом линку.

 

 

 

Подели

Comments are closed.