58 земаља, укључујући Србију, удружују снаге како би сузбиле трговину производима који служе за мучење и извршење смртне казне

0

Синоћ је у Њујорку током заседања Генералне скупштине Уједињених нација покренут међународни Савез за сузбијање трговине производима који служе за мучење. Међу земљама које су се придружиле Савезу је и Србија. Ова иницијатива, која представља заједнички подухват ЕУ, Аргентине и Монголије, окупља 58 земаља учесница са циљем сузбијања трговине производима који се користе за извршење смртне казне и мучење.

Мучење је међународним правом забрањено без обзира на околности. Упркос томе, широм света се и даље тргује производима који узрокују смрт и бол. Међу њима су палице са металним шиљцима, појасеви за електрошокове, уређаји којима се људи везују приликом задавања електрошокова, хемикалије за извршење смртне казне и системи за присилно убризгавање.

„Једина сврха ових производа је да наносе огромну патњу и убијају људе. Време је да предузмемо конкретне мере за сузбијање ове гнусне трговине. Узбуђена сам што је тако велики број земаља широм света потписало заједничку Декларацију и приступило Савезу. Заједничким деловањем показујемо да више нећемо толерисати овај вид трговине“, изјавила је комесарка ЕУ за трговину Сесилија Малстрем.

Данас је 58 земаља из целог света (Африка, Северна и Јужна Америка, Европа и Азија) потписало заједничку политичку декларацију. Приступањем Савезу, државе су се обавезале на деловање у четири области:

  • Предузимање мера за контролу и ограничавање извоза ових производа;
  • Опремање царинских органа адекватним инструментима. Савез ће успоставити платформу за наџор трговинских токова, размену информација и утврђивање нових производа;
  • Пружање техничке помоћи земљама за усвајање и спровођење закона који се тичу забране трговине овим производима;
  • Размену пракси за ефикасне системе контроле и спровођења.

Медицински производи за смртоносне ињекције и производи за мучење су све скупљи и све их је теже набавити, за шта су делом заслужна строжа правила у ЕУ и другим деловима света. Произвођачи и трговци, међутим, покушавају да заобиђу ове прописе, али са порастом броја земаља посвећених забрани извоза ових производа напори за окончање овог вида трговине постају делотворнији. Савез отвара прилику за предузимање конкретних корака у циљу забране трговине овим производима широм света, захваљујући чему ће се они све теже набављати.

За више информација о Савезу, посетите http://torturefreetrade.org

Подели

Comments are closed.