„AGRINNO“ – подстрек и помоћ младима у пограничним подручјима Србије и Мађарске да се баве пољопривредом

0

Иновативни приступ агро предузетништву и едуковање становника руралних средина о увођењу нових технологија за узгајање биљних култура основни су циљеви пројекта „Иновација пољопривреде за обезбеђивање раста и запошљавања у прекограничном региону – AGRINNO“,  који суфинансира Европска унија, у оквиру ИПА Интеррег прекограничног програма Мађарска – Србија 2014-2020.

Пројекат спроводе новосадски Институт за ратарство и повртарство, Покрајински секретаријат за пољопривреду, шумарство и водопривреду као водећи партнер, Фонд „Европски послови“ АП Војводине и са мађарске стране Непрофитно д.о.о за развој Жупаније Чонград, а отпочео је средином јула ове године. Пројекат траје до 30. новембра 2019. године, његова укупна вредност је 325.536,75 евра од којих је Европска унија донирала 252.849,90 евра.

Приликом представљања пројекта у Скупштини Војводине речено је да у пограничним областима у Србији и Мађарској влада велика незапосленост међу младима, а велики број њих живи у руралним срединама и има куће с окућницом која у просеку обухвата од 500 до 1.000 квадратних метара плодног земљишта које би се могло употребити, пре свега за повртарску производњу. Како су циљна група овог пројекта млади пољопривредници до 40 година, подстицање да се баве производњом један је од начина да се мотивишу да остану на селу и привређују за себе и своју породицу.

Покрајински секретар за пољопривреду Вук Радојевић на представљању пројекта истакао је да су демо пластеници са савременим мерним инструментима његова посебна вредност.

„Они ће бити смештени на Институту, али и на још три локације широм Војводине – средњим пољопривредним школама у Футогу, Руми и Вршцу. Намера нам је да на овај начин мотивишимо и едукујемо младе пољопривредне произвођаче да се баве пољопривредом уз коришћење најновије опреме и технологије“, истакао је Радојевић.

Он је додао да је пројектом замишљено да се први део производње одвија у Србији а други у Мађарској, како би циљне групе могле усвајати више знања у области производње хране, брендирања и пласмана пољопривредних производа.

Радионице, округли столови, два велика семинара и међународна конференција део су пројектних активности, а пољопривредници ће током студијских путовања имати прилику да се упознају с мађарским олегама, да размене искуства и стекну нова сазнања, највише из области пласмана производа.

Подели

Comments are closed.