Ambasador Fabrici predstavio “EU Pojmovnik” za bolje razumevanje Evropske unije

0

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici uručio je rektorki Univerziteta u Beogradu Ivanki Popović novu knjigu “EU Pojmovnik”, a dekanu Fakulteta političkih nauka Draganu Simiću 50 izdanja na engleskom jeziku o politikama EU.

Povodom “EU Pojmovnika”, čiji su autori stručnjaci iz Srbije i koji obuhvata 251 pojam, u Rektoratu  je organizovana debata “Razgovarajmo o Evropskoj uniji”, u kojoj su, pored Fabricija i Popović, učestvovali studenti iz Beograda i Novog Sada.

Urednik knjige, vanredni profesor Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu Vladimir Medović rekao da je “EU Pojmovnik” zamišljen kao sveobuhvatan rečnik pojmova EU koji treba da doprinese njenom boljem razumevanju, šta je EU danas, kako funkcioniše, ali i da doprinese boljem razumevanju procesa pristupanja Srbije EU i šta nas očekuje na tom putu te šta mi kao građani možemo očekivati od ovog procesa.

Medović je dodao da je “EU Pojmovnik” namenjen studentima, naučnim radnicima, državnim službenicima, novinarima, kao i svim građanima zainteresovanim za evropske integracije i funkcionisanje EU.

Fabrici je istakao da je ljudski kapital ključan u razvoju svakog društva pa i Srbije i naglasio da je EU vrlo posvećena podržavanju obrazovnog sistema u Srbiji poslednjih 16 godina te je u tu svrhu do sada uložila 80 miliona evra, posebno u oblasti srednjestručnog obrazovanja, visokog obrazovanja i društvene inkluzije

Fabrici je podsetio i na program Erasmus u kome Srbija uspešno učestvuje i dodao da će Srbija naredne godine postati deo programa ERasmus Plus i radiće kao i svaka članica EU, što, podvlači, jeste veliki uspeh i priznanje za zemlju koja nije članica Evropske unije.

U okviru tog programa od 2001. godine je uloženo, prema rečima Fabricija, više stotina miliona evra za oko 5.500 studenata iz Srbije koji su bili na usavršvanju u nekoj od evropskih zemalja.

Fabrici je pozvao studente da se upoznaju sa sadržajem “EU Pojmovnika” jer kaže da je važno znati šta znači Evropska unija i da “vide gde Srbija ide”.

Dekan FPN Simić je istakao da saradnja Univeziteta u Beogradu sa Delegacijom EU u njihovim projektima koji se tiču nauke i obrazovanja, traje dugi niz godina i da je u pitanju istrajna i kontinuirana saradnja.

On je pomenuo poslednji projekat koji su radili zajedno “Evropa za mene” u okviru koga su u različitim gradovima Srbije sa mladim ljudima razgovarali o vrednostima i standardima EU i različitim uglovima gledanja na Evropsku uniju, sa ciljem da ta znanja približe ljudima.

Rektorka Univeziteta u Beogradu podsetila je da ta institucija obeležava 210 godina postojanja i da danas “ima snagu oko 100.000 studenata i 5.000 profesora i saradnika”.

“Pred nama je ogromna odgovornost da obezbedimo razvoj naše zemlje i da imamo sva prava i mogućnosti kao i svi delovi Evrope. Na vašoj je generaciji je da pomognete da svi zajedno dođemo do tog cilja. Nadam se da ćete iskoristiti priliku da pročitate ovaj Pojmovnik i steknete uvid kako funkcioniše EU, da bi na najbolji mogući način i mi ovde mogli da funkcionišemo”, rekla je Popović okupljenim studentima koji su zatim o EU razgovarali sa njom i Fabricijem.

Podeli

Comments are closed.