Ambasador Fabrici se sastao sa gradonačelnikom Beograda

0

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić ugostio je u Starom dvoru NJ. E. Sema Fabricija, šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, sa kojim je razgovarao o ulozi Beograda u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, zajedničkim projektima i intenziviranju saradnje.

Proces pristupanja Evropskoj uniji je pitanje za celu zemlju, a uloga gradonačelnika je velika, ističe ambasador Sem Fabrici.

– Za pristupanje EU, oko 60-70 odsto propisa i standarda koje Srbija mora da usvoji je pod nadležnošću lokalnih zajednica. Gradovi i opštine su odgovorni za socijalna pitanja, transport, životnu sredinu i posebno nam je bitna saradnja sa gradovima sa kojima imamo saradnju kroz projekte. Evropska unija već finansira brojne projekte u Beogradu, uključujući one u oblastima zaštite životne sredine, socijalnog stanovanja, kulture. Drago mi je da čujem da ste napravili ohrabrujuće korake, posebno u oblasti životne sredine – istakao je ambasador Fabrici.

Gradonačelnik Radojičić je zahvalio ambasadoru na poseti i rekao da je saradnja Beograda sa Evropskom unijom vrlo značajna: s jedne strane jer je reč o prestonici države koja je u procesu pristupanja Evropskoj uniji, a sa druge strane kroz saradnju na brojnim projektima. Upoznavajući ambasadora sa planovima i budućim koracima, on je istakao da je ozelenjivanje prestonice jedan od prioriteta njegove Uprave, navodi se u saopštenju Skupštine grada.

– Bio sam u Ljubljani i njihova iskustva su značajna i pomoći će nam da Beograd kandidujemo za Zelenu prestonicu Evrope. Formirao sam tim čiji je zadatak da proceni stanje u Beogradu u 12 ključnih ekoloških aspekata. Kada budemo znali šta je početno stanje, težićemo tome da unapredimo životnu sredinu u svim važnim oblastima. Svestan sam da će biti teško i izazovno, jer Beograd je veći od Ljubljane, i možda ljudi neće odmah lako prihvatiti ideju, ali probaću. Tako je bilo i sa Tiršovom. Želeo sam da unapredim rad dečije bolnice i da od nje napravim brend. U početku u to niko nije verovao, ali kasnije sam u tome uspeo – kaže gradonačelnik.

Gradonačelnik je istakao da je ekologija važna i da svakog Beograđanina interesuje kakav vazduh dišemo i kakvu vodu pijemo.

– Podsetiću da smo blizu rešenja da rešimo problem Vinče i prerade otpadnih voda, želimo da Beograd ima veću pešačku zonu, da obnovimo staze za bicikliste – dodaje Radojičić.

Gradonačelnik i ambasador su razgovarali i o projektu Vinče, socijalnih stanova, energetskoj efikasnosti i o preradi otpadnih vode. Oni su se usaglasili se da su to važne teme, o kojima će biti reči i na budućim sastancima.

Jedna od tema bila je i saradnja u oblasti kulture i turizma, jer se kroz ulaganja Evropske unije u državne ustanove direktno ulaže i u razvoj grada.

Podeli

Comments are closed.