Ambasadori: Puno posla za novu vladu

0

“Mi želimo da vidimo posle izbora novu vladu koja veoma snažno prati ovaj kurs evropskih integracija i bitnih reformi “, rekao je Majkl Devenport učestvujući u radu Biznis foruma na Kopaoniku.

Kopaonik 6. mart 2014. godine –  Tradicionalni razgovor ekonomista i privrednika  sa ambasadorima u okviru Biznis foruma na Kopaoniku pokazao je da svi upozoravaju na veliki posao koji je ispred Srbije ali mogućnost da se  iskoristi istorijska šansa koju nudi pristupanje EU i nastave započete reforme u zemlji..

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je ocenio da pregovori sa EU idu svojim tokom u svim političkim okolnostima i da sve ide po planu.

“Mi želimo da vidimo posle izbora novu vladu koja veoma snažno prati ovaj kurs evropskih integracija i bitnih reformi, ne samo u vezi sa najvažnijim ekonomskim i strukturalnim reformama, već i kada je reč o reformi pravosuđa”, rekao je Devenport Tanjugu na marginama Biznis foruma na Kopaoniku.

Ovaj ekonomski forum je, kako je naveo, uvek dobra prilika da se od predstavnika biznisa čuje kako potencijalni investitori vide prioritete, kao i za vladu takođe da čuje od biznismena koji su najveći prioriteti za razvoj privrede i rast jer, kako je dodao, zaposlenost zavisi od investicija i od reformi.

To je, prema njegovim rečima, u interesu građana, ali i budućih investicija koje zahtevaju predvidljivost pravosuđa, ali i poslovnog okruženja.

Glavne poruke amasadora Majkla Devenporta na Biznis forumu 2014. održanom na Kopaoniku

  • Unapred se radujemo saradnji sa narednom vladom na ekonomskim i strukturnim reformama zasnovanim na četiri principa, iliti 4P: princip proaktivnosti, profesionalnosti, predviljivosti i participativnosti. Vlada koja je proaktivna u sprovođenju reformi koje su vođene profesionalnošću, i koja jasno stavlja do znanja građanima i učesnicima na koji način mogu da doprinesu reformi, ima najbolje izglede da iskoristi pomoć EU kao i ostatka međunarodne zajednice.
  • Srbija je ostvarila značajan napredak u procesu evropskih integracija od poslednjeg Biznis foruma održanog na Kopaoniku. Glavne prekretnice uključuju stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u septembru 2013. kao i zvanični početak pregovora o pridruživanju iz januara 2014.
  • EU je najveći trgovinski i investicioni partner Srbije do sada, sa udelom od 63% u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni u 2013, i sa izvozom Srbije u EU koji se u protekle četiri godine uvećao za više od 60%. Strane direktne investicije iz EU iznose 76% od ukupnog broja stranih direktnih investicija u periodu od 2005. do 2012, sa nastavljanjem ovog trenda i u 2013.
  • Kada nova vlada bude formirana, očekujemo da bude izgrađena u zamahu reformi, i da sprovede planirane strukturne reforme, prvenstveno u oblasti rada, privatizacije, stečaja kao i u oblasti planiranja i izgradnje. Na putu pristupanja EU, jedan od većih prioriteta će biti i jačanje nezavisnosti i efikasnosti sudstva, i to ne samo kao dela vladine strategije za borbu protiv korupcije. Ispuniti očekivanja javnosti će takođe biti važno u sprovođenju reformi u drugim oblastima, pre svega u oblasti penzija, konkurentnosti, javne uprave, zdravstva i obrazovanja.
  • EU je spremna da pomogne Srbiji u pripremi i sprovođenju ovog plana reformi kroz novi Program ekonomskog upravljanja koji Evropska komisija treba da usvoji, a povezan je sa IPA fondovima. Kroz ovaj program Evropska komisija će obezbediti jasnija pravila o sprovođenju neophodnih reformi koje će omogućiti dugoročni privredni rast i konkurentnost, čak i u onim oblastima u kojima propisi EU nisu obavezujući.

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm smatra da novu vladu očekuju brojni zadaci, važni i teški izazovi.

“Kada je reč o politici, Beograd treba da nastavi dijalog sa Prištinom, Briselski sporazum je samo prvi korak”, rekao je on Tanjugu izrazivši zadovoljstvo što se dijalog nastavlja i tokom predizborne kampanje u Srbiji uz napomenu da očekuje njegovo intenziviranje posle izbora nove vlade.

“Srbija na političkom planu treba da nastavi da igra konstruktivnu i aktivnu ulogu u celom regionu”, istakao je Vilhelm i dodao da je od izuzetnog značaja što je odlazeća vlada Srbije razvila dobre odnose sa svim susedima – Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom, Crnom Gorom.

Kada je reč o ekonomiji, svi znaju da treba da se desi ekonomski oporavak, sprovede reformska agenda, poboljša konkurentnost, rekao je on i u tom kontekstu pomenuo pravosuđe koje “mora biti daleko od uticaja svih strana”.

Prema mišljenju italijanskog ambasadora Djuzepea Manca, najveći prioriteti nove vlade treba da budu “postavljanje pravila i implementacija tih pravila”.

“Treba promeniti mentalitet, ali i primeniti taj novi mentalitet”, rekao je on i dodao da je suština svega “vladavina prava, vladavina prava i vladavina prava”.

Postavljanje tih pravila bi bilo jasna poruka stranim investitorima jer bi to značilo da radnici, novinari, sudije, investitori znaju koja su im prava, a koje su dužnosti.

“To je i suština Evrope – šanse i odgovornost, sada kad je Srbija na putu ka EU mislim da je to prioritet”, naveo je on.

“Kada postavite pravila, biznis će uslediti”, rekao je Manco i dodao da su italijanski investitori koji već rade u Srbiji, pokazali pozitivnu reakciju na poslovno okruženje koje je uspostavila ova vlada.

Ambasador Francuske Fransoa-Gzavije Denio je istakao da se Srbija, sada posle 21. januara kada je i zvanično otpočela pregovore sa EU, nalazi u radikalno drugačijoj situaciji.

“Kada imate pregovarate sa EU čiji je cilj pristupanje tom klubu, onda stvari moraju da se promene”, istakao je on.

Osnovna stvar je, kako je naveo, da nijedna buduća vlada ne može da se ponaša suprotno evropskim vrednostima i principima pod izgovorom da se to radilo u prošlosti.

“Prošlost je prošlost. Ali sada ste kandidat za pristupanje EU i stvari moraju da budu drugačije, bilo da je reč o pravosudnom sistemu, medijima, oblasti ljudskih prava ili spoljne politike”.

Od Srbije se sada, prema njegovim rečima, očekuje da deluje u skladu sa spoljnopolitčkom pozicijom EU uključujući i kompleksna pitanja kao što je recimo sada situacija u Ukrajini.

On je ukazao da početak pristupnih pregovora pruža ogromne mogućnosti i jedinstvenu šansu za razvoj ekonomije koja se dešava samo jednom u istoriji zemlje kandidata.

“Otvaranje pregovora proteklih godina bilo je šansa za zemlje da privuku strane investitore, reformišu ekonomski sistem”, rekao je on.

“Mislim da će nova vlada morati da iskoristi u potpunosti ovu veoma važnu šansu i preduzme prave korake kako bi osigurala se ne izgubi vreme i ne izgubi prilika za stvaranje dobrog imidža, privlačenje investicija, pokretanje ekonomskog rasta što će doprineti fiskalnoj konsolidaciji zemlje”, poručio je francuski ambasador.

Podeli

Comments are closed.