Bač postaje otvoreni muzej

0

Ambasadori zemalja Evropske unije, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, srpski ministar kulture Ivan Tasovac i pokrajinski ministar kulture Slaviša Grujić posetili su danas Bač gde je u toku realizacija nekoliko kulturnih projekata koje finansira EU, među kojima je najznačajniji stvaranje otvorenog muzeja, jedinstvenog kulturnog kompleksa u Srbiji.

“Ovo je za nas velika prilika da na terenu vidimo kako izgleda vizija jedne opštine da napravi otvoreni muzej, pošto je Bač otvoreni muzej”, rekao je šef EU delegacije u Srbiji Majkl Devenport, nakon razgovora sa gradonačelnikom Bača Draganom Staševićem.

“EU je ponosna što je pomogla u realizaciji onoga što je proizvod vaše mašte. Bač je veoma bogato mesto, istorijski grad, sa velikom kulturnom baštinom i drago mi je što će uz pomoć EU postati otvoreni muzej koji će privući veliku pažnju”, rekao je ambasador Devenport.

image(1)

Ministar kutlure Ivan Tasovac rekao je da je vrednost bačke tvrđave u tome što “umesto da prelazite iz izložbe na izložbu, vi prolazite kroz čitav grad muzej, ne vidite samo istorijske spomenike vec osećate i pejzaž kroz koji se vide različiti vekovi i razlličite tradicije koje su prošle kroz ovaj kraj”.

Prema njegovim rečima projekat kreiranja otvorenog muzeja, koji je počeo još 2002. godine, ne bi bio moguć bez inicijative i zalaganja lokalne samouprave.

Delegacija je posetila franjevački samostan, koji je deo projekta zaštite evropske kulturne baštine i formiranja muzejskog kompleksa u Baču i okolini, a potom su ambasadori i ministar obišli tvrđavu u Baču na kojoj se izvode konzervatorski radovi u okviru projekta “HEROMAT” koji finansira EU.

Poseta se završava u manastiru Bođani, predstavljanjem rezultata pilot projekta kojim je u saradnji sa Ministarstvom kulture Italije obnovljen deo fresknog slikarstva, kao i plana manastira da obnovi rad muzeja posvećenog slikaru, bakrorescu i kaligrafu Hristoforu Žefaroviću, autoru živopisanja ovog manastira sagrađenog krajem 18. veka.

Samostan, tvrđava i manastir činiće otvoreni muzej u Baču, jedinstveni takav projekat u Srbiji.

Podeli

Comments are closed.