Benedikt na Poljoprivrednom sajmu: Srbiji želimo dobrodošlicu u Evropu

0

“Srbija je već i sve više postaje deo Evrope, želimo joj dobrodošlicu”, poručio je v.d. šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt , koji je sa ministrom poljoprivrede i  zaštite životne sredine Branislavom Nediimovićem obišao štand Ministarstva poljoprivrede i DEU u Master hali Novosadskog sajma na 48. Medjunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu..

Srbija u odnosu na EU ima suficit od 600 miliona evra kada je reč o izvozu poljoprivrednih proizvoda. Veliki napredak je ostvaren u tom delu, a potrebno je dalje raditi na preradi hrane. Sa ministarstvom radimo zajedno na mnogim projektima iz oblasti agrara. Susedna Mađarska je na tom polju ostvarila velike pomake kada je ušla u EU, isto očekujemo i od Srbije“ rekao je, između ostalog, Benedikt i izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da poseti Sajam naglasivši da je to sjajna manifestacija.


Ministar Nedimović je izneo da  ministarstvo na čijem je čelu ima dobru saradnju sa delegacijom EU u Srbiji, posebno u projektima vezanima za IPARD projekte. On je dodao da bi, krajem septembra ili početkom oktobra, mogli biti raspisani i prvi konkursi za naše poljoprivrednike za sredstva iz IPARD-a.

„U ovoj godini, po prvi put ćemo imati potpuno završenu priču oko učešća u IPARD projektima i po prvi put ćemo povući novac namenjena u tu svrhu“, rekao je Nedimović.

Oskar Benedikt i ministar Nedimović obišli su, potom, u Master hali štandove Dunav osguranja, Instituta za kukuruz Zemun Polje, rumunsko-švajcarsko-srpske kompanije Ameropa za uvoz mineralnih djubriva, kao i štandove gradova Novog Sada i Beograda

Na Manježu Novosadskog sajma Oskar Benedikt je, zajedno sa generalnim direktorom Nosadskog sajma Slobodanom Cvetkovićem i gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem, uručio nagrade najboljim uzgajivačima stoke. DEU pripremila je poklon pakete za najbolje izlagače.

Ovogodišnja izložba stoke je znatno je bogatija od prethodne i okuplja više od 1.500 živih eksponata. Proglašenju najboljih mežu uzgajivačima prethodila je aukcijska prodaja stoke, na kojoj je najveći bik težine dve tone prodat za 4.500 eura, a othranio ga je Nenad Nikolić iz sela Batinci.

Podeli

Comments are closed.