Bespovratnih 175 miliona evra od EU za srpsku poljoprivredu

0

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović potpisali su IPARD II finansijski sporazum 2014-2020, što će omogućiti zaključivanje prvih ugovora sa poljoprivrednicima i isplatu novca.

Fabrici je, posle potpisvanja ugovora u novom sedištu Uprave za agrarna plaćanja na Novom Beogradu, rekao da IPARD II podrazumeva grant od 175 miliona evra, a da će uz doprinos lokalnih vlasti i privatno finansiranje biti investirano oko 400 miliona evra u poljoprivredu.

Fabrici je istakao da je potrebno pažljivo pregledati projekte koji su konkurisali za novac i da veruje da će pre kraja leta biti potpisani ugovori.

“Poljoprivreda je veliki potencijal za rast”, ocenio je Fabrici, I dodao da ona čini 10 odsto BDP Srbije, 20 odsto zaposlenih je u poljoprivredi, 50 odsto izvoza poljoprivrednih proizvoda ide u Evropsku uniju.

“Izvoz proizvoda u EU je u proteklih osam godina udvostručen i iznosi 1,5 milijarde evra, rekao je Fabrici koji je ukazao da je IPARD “ulazna tačka” i prvi test za srpsku poljoprivredu da li je spremna za konkurenciju pošto Srbija postane član Unije.

Fonet

“Ohrabrujem ministra da nastavi rad i ispunjavanje preostalih neophodnih koraka u procesu”, rekao je Fabrici na ceremoniji kojoj je prisustvovao i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Joksimović je rekla da je najvažniji uslov za bespovratna sredstva EU za ruralni razvoj bio da se Uprava za agrarna plaćanja iz Šapca prebaci za Beograd, što je i učinjeno, pa se sada nalazi na Novom Beogradu, u zgradi Srbijašuma.

Joksimović je napomenula da je programom IPARD II obezbeđeno 175 miliona evra bespovratno, a da će uz nacionalni doprinos to iznositi 230 miliona evra za investicije u poljoprivredu.

Prema njenim rečima, u prvoj fazi je potrebno predfinansiranje zahteva, dok će na kraju procesa taj novac biti refundiran.

Ovaj program je važan, ocenila je Joksimović, zbog usklađivanja poljoprivredne politike Srbije sa zajedničkom evropskom politkom u tom sektoru.

Nedimović je rekao da se na poziv IPARD poslato 500 aplikacija i da Uprava radi svoj posao, u toku su kontrole I da on veruje da će “ako sve bude u redu” prvi ugovori biti uručeni u četvrtak 5. jula.

“Biće, kako kaže naš narod, pare u džepu”, zaključio je Nedimović.

Podeli

Comments are closed.