Bezbednija e-trgovina za potrošače

0

Komisija je danas objavila smernice koje će nacionalnim tržišnim inspekcijama pomoći da bolje kontrolišu proizvode koji se prodaju preko interneta. Prema potrošačkom pregledu za 2017, u protekloj godini je 55 odsto Evropljana naručivalo robu preko interneta. Dostava na kućnu adresu znači da je trgovina preko interneta zaobilazila uobičajene kontrole.

Neki od ovih proizvoda su opasni ili ne ispunjavaju standarde bezbednosti EU, na primer u slučaju igračaka koje sadrže supstance koje su zabranjene u EU. Smernice koje su danas objavljene pojašnjavaju: 1) da svaki proizvod prodat preko interneta u EU mora da ispunjava standarde EU, čak i u slučaju kada je proizveden van Unije; 2) obaveze koje prodavnice na internetu moraju da ispune kada im vlasti nalože da uklone opasne proizvode u skladu sa direktivom o e-trgovini; i 3) odgovornosti svih u lancu isporuke, uključujući one koji primaju porudžbinu, pakuju i distribuiraju proizvod.

Vera Jurova, komesarka EU za pravosuđe, potrošače i rodnu ravnopravnost, izjavila je: „Trgovina na internetu je jednostavan način za obavljanje kupovine. Međutim, bezbednost ne sme biti zanemarena ni prilikom ovog načina trgovine. Zahvaljujući novim smernicama, nacionalni nadzorni organi će moći da provere bezbednost proizvoda koji je prodaju preko interneta. Naše najnovije istraživanje pokazuje da poverenje građana u e-trgovinu raste. Bezbednosne mere koje objavljujemo danas će dodatno doprineti ovom trendu i uliti poverenje potrošačima. Naša dužnost je da osiguramo da trgovina preko interneta bude bezbedna kao i tradicionalna.

Elžbieta Bjenkovska, komesarka za unutrašnje tržište, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća, dodaje: „Porast kupovine preko interneta zadaje muke nacionalnim nadzornim organima da prate i  kontrolišu proizvode koji se tamo prodaju. Ove smernice će Evropljanima omogućiti da bezbedno kupuju na internetu. Dalje mere za jačanje tržišnog nadzora u Evropi će uslediti do kraja godine.“

U skladu sa Strategijom za jedinstveno tržište iz 2015, Komisija radi na paketu mera koje će otvoriti nove mogućnosti za preduzeća koja žele da prošire svoje delatnosti preko granica i koje će istovremeno nebezbedne proizvode koji ne ispunjavaju standarde držati podalje od tržišta EU.

Podeli

Comments are closed.