Бизел: ЕУ подржава локалне заједнице у напорима да помогну мигрантима

0

Представник Делегације ЕУ у Србији Николас Бизел изјавио је после посете Прихватном центру за мигранте у Кикинди, да је очигледно да се ситуација са мигрантима променила и да је хуманитарна криза прешла у дуготрајно стање које захтева дугорочна решења.

Бизел је новинаре подсетио и да је Србија, узимајући у обзир и контекст придруживања Унији, усвојила нови закон о азилу и странцима што ће омогућити дугорочна решења.

“Одговор Србије на миграционе изазове не би био могућ без значајног доприноса општина и градова на чијим територијама се налазе прихватилишта”, указао је Бизел и додао да ЕУ помаже локалним заједницама да унапреде капацитете за пружање потребих услуга.

“Унија подржава Србију у њеним напорима да обезбеди адекватне услуге од почетка повећаног прилива мигранта и са скоро 100 милиона евра је највећи донатор”, нагласио је Бизел.

“Србија се поноси својим историјом прихвата и интегрисања избеглица, а као држава која тежи да постане чланица ЕУ може да се похвали начином на који је дочекала мигранте”, истакао је Бизел.

Председник општине Кикинда Павле Марков рекао је да је значајна донација ЕУ за прихватни центар у виду побољшања услова живота и смештаја.

“Саграђени су дечије игралиште и нова кухиња, урађено је осветљење и видео наџор”, рекао је Марков о донацији у износу од 184.000 евра.

Марков је рекао да у прихватном центру има велики број деце, она предшколског узраста су у саставу предшколске установе Кикинде, а следећи корак је и укључивање мањег броја деце у редовно образовање и похађање наставе.

Комесар за избеглице Владимир Цуцић оценио је да је прихватни центар у Кикинди пример добре сарадње и синергије локалне заједнице, државних институција и Делегације ЕУ.

Цуцић је рекао да је око 60 деце укључене у све видове образовање, око 50, 60 чланова породица које дају све од себе да узврате пажњу која им је указана.

“Ми ту имамо неколико проблема, исти као и за све Кикинђане,проблем пијаће воде, отпадних вода, да појачамо струју, али добро је да нема већих и значајнијих проблема”, нагласио је Цуцић.

Дом здравља “Кикинда” је од ЕУ добио специјализовано медицинско возило вредно 21.000 евра које ће олакшати транспорт пацијената од Дома здравља ка установама вишег нивоа здравствене заштите, док је Заводу за јавно здравље намењен микробиолошки анализатор вредан 20.000 евра, који ће значајно унапредити ефикасност рада у лабораторији.

Подели

Comments are closed.