Bizel: Socijalna inkluzija prioritet i za EU i za Srbiju

0

“Socijalno uključivanje svih građana treba da bude u centru svih politika i to je za Evropsku uniju od posebne važnosti. Mogućnost da svi građani imaju isti pristup obrazovanju, zapošljavanju, socijalnoj zaštiti je apsolutni prioritet, posebno u Srbiji gde su potrebe ogromne. Zbog toga nadležne institucije u Srbiji i EU rade zajedno da bi se taj cilj postigao”, poručio je šef sektora Operacija I Nikola Bizel u Zrenjaninu, na otvaranju izložbe o socijalnoj inkluziji.

Ukazujući da je solidarnost sa ugroženim grupama jedna od osnovnih vrednosti Evropske unije koja bi trebalo da ostane konstantan prioritet, Bizel je istakao da je upravo to bio razlog zbog koga je EU pokrenula projekat “Podrška EU inkluzivnom društvu” čiji je jedan od rezultata izložba “Zajedno možemo više”.

Izložba autorske grafike “Zajedno možemo više” sastoji se od 20 radova nagrađenih na istoimenom konkursu  koji su organizovali projektni tim I EU info centar i koji je bio otvoren za sve građane Srbije koji su želeli da predstave kako vie problem socijalnoj uključivanja socijalnih grupa. Nakon predstavljanja radova u Palati Srbije u Beogradu i u EU info centru tokom novembra i decembra 2017. godine, izložba je preseljena u Zrenjanin i postavljena u Gradskoj narodnoj biblioteci “Žarko Zrenjanin”.

Izložbu su otvorili Nikola Bizel i direktor Bibiloteka Milan Bjelogrlić.

„Postigli smo mnogo i veoma smo ponosni na rezultate jer su naši glavni korisnici bili građani Srbije, osobe sa invalditetom, stariji građani, deca, Romi i Romkinje… Vlada Srbije je nosilac socijalne inkluzije, ipak, važna je uloga opština, organizacija civilnog društva i građana“, rekao je Bizel, istakavši da će EU nastaviti da podržava Srbiju u njenim naporima.

Direktor zrenjaninske biblioteke Milan Bjelogrlić istakao je da se u tranzicionom društvima kao što je Srbija povećava broj pripadnika osetljivih grupa i da stoga treba raditi na sensibilizaciji društva prema njima. Ukazao je da su autori izloženih radova iz cele Srbije, pa i Zrenjanina, što, dodao je, potvrđuje da u gradu postoji spremnost za takav rad sa osetljivim grupama.

Bjelogrlić je kazao da je ideja za izložbu proistekla iz saradnje sa projektom Euteka, i dodao da će u Srbiji, što je više sličnih manifestacija, biti sve više „evroprivrženika“.

Nakon otvaranja izložbe održana je tribina o socijalnoj inkluziji na kojoj su direktorka Centra za socijalni rad Olivera Lisica i načelnica školske uprave za Banat Snežana Oluški Vlačić, zajedno sa Nikolom Bizelom, razgovarali o socijalnoj inkluziji sa srednjoškolcima iz Zrenjanina.

Izložba „Zajedno možemo više“ biće postavljena u zrenjaninskoj biblioteci, u takozvanoim Euteka kutku opremljenom uz podršku Delegacije EU, do 20. februara, a potom se seli u druge gradove Srbije.

Izložba je bila i povod da iz srednje Ekonomske škole u Zrenjaninu zatraže elektronski oblik radova kako bi sa đacima diskutovali o socijalnoj inkluziji. Više o projektu i izložbi možete pročitati na: http://www.socijalnainkluzija.rs/zajedno-mozemo-vise/

Podeli

Comments are closed.