Sigurno poznajete nekoga ko je imao probem sa Heliko bakterijom (Helicobacter pylori)? Da li znate koliko je proces lečenja sa nekoliko vrsta antibiotika dugotrajan i iscrpljujuć? Ako se osvrnemo i na statistiku, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), 50% populacije poseduje u svom želucu Heliko bateriju, dok 20% zaraženih oseća nuspojave i tegobe. SZO ovu bakteriju svrstava u grupu bakterija za čije se lečenje hitno mora pribeći i alternativnim metodama lečenja, jer je sve češći slučaj da bakterija postaje rezistentna na standarnu antibiotsku terapiju koju lekari prepisuju.

Naše mlade naučnice iz Novog Sada, izraženog istraživačkog duha, dr Nataša Simin, dr Marija Lesjak i dr Ivana Beara se već 15 godina bave istraživanjima u oblasti biohemije lekovitog bilja i sedam godina rade na rešavanju ovog zdravstvenog problema. Izučavanjem lekovitog bilja i svih dobrobiti koje njegova primena donosi, doktorke nauka iz oblasti biohemije osnovale su preduzeće HerbElixa, a uz finansijsku podršku Evropske unije razvile su potpuno nov revolucionarni preparat HerbELICO® koji suzbija infekciju izazvanu Heliko bakterijom.

HerbELICO® se sastoji od etarskih ulja origana, čubra i timijana, koji su proizvedeni od 100% organskih biljaka. Za razliku od antibiotika, koji su jednokomponentni i na koje bakterija može da razvije rezistenciju, etarska ulja poseduju više desetina različitih komponenti koje deluju na Heliko bakteriju, i zato bakterija ne može da postane otporna na ova etarska ulja.
Sam proces proizvodnje HerbELICO® preparata je vrlo složen i kompleksan. Nakon odabira pogodnih sirovina i izolacije etarskih ulja iz biljnog materijala, priprema se smeša etarskih ulja tačno određenog hemijskog sastava, a zatim kapsulira i pakuje. U kontaktu sa želudačnom kiselinom kapsula se rastvara, a etarsko ulje se „rasprši” po želucu i direktno deluje na Heliko bakteriju. Nakon toga, etarsko ulje se apsorbuje i metaboliše, zbog čega ne deluje štetno na crevnu floru za razliku od antibiotika. Pored toga, etarska ulja deluju lekovito na zid želuca koji je oštećen Heliko bakterijom i obnavljaju ga.

HerbElixa planira da patentira i zaštiti proizvod, ali i da se pozicionira na tržištu Evrope, a zatim i tržištu Azijskih zemalja u kojima je preko 90% ljudi zaraženo Heliko bakterijom.

„Sve dosadašnje saradnje sa prestižnim istraživačkim institutima u zemlji i inostranstvu su nam od velike važnosti za uspeh na domaćem tržištu ali i za izlazak na svetsko tržište, jer smo dokazali da naš preparat podjednako deluje na sve sojeve Heliko bakterije koji potiču sa različitih kontinenta,” istakao je stručni Tim HerbElixa.

 Evropska unija je najveći donator i najvažniji trgovinski partner Srbije, a kompanije iz EU najveći investitori u srpsku privredu. Podrška Evropske unije razvoju ekonomije i konkurentnosti u Srbiji vredna je više od 200 miliona evra za period od 2001. do danas. Ukidanje trgovinskih barijera, investicije iz zemalja članicama i projekti koji imaju za cilj da povećaju konkuretnost preduzeća, doprineli su rastu broja radnih mesta i ekonomskom razvoju Srbije. 

Mala i srednja preduzeća, kao i kompanije iz Srbije mogu da konkurišu za finansijska sredstva putem nekoliko projekata i programa, kao što su COSME, Horizont 2020, EUPRO, Inovacioni fond. Brojni finansijski instrumenti za mala i srednja preduzeća dostupni su i kroz program regionalni WB EDIF, Evropsku investicionu banku (EIB) i Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD).