U kraju poznatom po voćarstvu i vinogradarstvu, u Smederevskoj Palanci, od  2016. godine posluje preduzeće Lum of Frut (Loom of Fruit) koje se bavi proizvodnjom prefabrikovanog betona. Skoro  95 posto ukupne proizvodnje ovog preduzeća čine stubovi za protivgradne mreže i ograđivanje jer kako kažu, cilj im je da postanu glavni stub poljoprivrednicima kako u Srbiji, tako i u regionu u sigurnosti njihovih voćnjaka i vinograda.

„Evropske zemlje se zaštitom voća, odnosno postavljanjem protivgradnih sistema kao i sistema protiv viška vode bave već pola veka a mi dosta kaskamo za njima”, kaže Nikola Marinković, direktor preduzeća Loom of Fruit objašnjavajući da voćarstvo u poslednjih par godina u Srbiji doživljava ekspanziju pa tako i potreba za zaštitom od vremenskih nepogoda.  

„Tokom prve tri godine poslovanja polako smo se probijali na domaćem tržištu gde je potražnja stalno rasla, da bi prošle godine počeli intenzivno da izvozimo i to u zemlje u okruženju, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Rumuniju, Mađarsku, Poljsku, ali i smo išli i do Moldavije, Austrije, a pred sam kraj 2020. naši stubovi su otišli i put Nemačke”, kaže Marinković.

Preduzeće je počelo rad sa jednom linijom odnosno jednim kalupom u koji se izliva betonski stub u komadu u celoj dužini koji se onda seče, posebnim alatom, na potrebnu meru. Tokom vremena i porastom potražnje u preduzeće je uvedeno još dve proizvodne linije ali je za dalji razvoj poslovanja još jedna mašina za sečenje postala neophodna. 

Javnim pozivom koji je raspisao EU PRO program za dodelu bespovratnih sredstava Evropske unije malom biznisu u Srbiji bio je prava prilika za preduzeće Loom of Fruit.

„Bila nam je potrebna još jedna mašina za sečenje što nam je EU PRO program i omogućio pa samim tim i olakšao proces proizvodnje ali i omogućio da brže isporučimo robu klijentima i skratimo radno vreme koje zaposleni ostaju na poslu”, ističe direktor preduzeća.

Miloš Jovanović, koji četiri godine radi u  preduzeću Loom of Fruit objašnjava da je nova mašina znatno unapredila i sam proces rada jer se veliki deo radi na kompjuteru, rez koji mašina pravi je precizniji a  posao je i ubrzan i olakšan”, kaže Jovanović.

Direktor Nikola Marinković još kaže da je Srbija je nekada bila jako dobra u proizvodnji prefabrikovanog betona, ali u kriznim vremenima to je sve stalo kao i mnoge druge industrijske grane. Ipak u poslednjih petnaestak godina vraćamo se vodeće pozicije. „Srbija i naše firme su dovoljno konkurente i po kvalitetu i po ceni, a drugim privrednicima samo mogu da poručim  da su upornost i strpljenje ono što će doneti rezultat”, kaže Nikola Marinković.

Preduzeće Loom of Fruit u ovom trenutku ima tri proizvodne linije, dve duge 81 metar i jednu od 67,5 metara koje proizvode stubove za protivgradnu zaštitu u četiri dimenzije. Na godišnjem nivou mogu da proizvedu toliko stubova da se pokrije hiljadu hektara zemljišta. 

Kao deo društveno odgovornih aktivnosti, preduzeće Loom of Fruit je donirala Udruženju građana “Business Innovation Programs“- BIPS iz Beograda armirano-betonskie stubove za 1,3 hektara pod plantažama jagoda u selu Badnjevac u opštini Batočina. BIPS je inače tokom 2018. godine formirao socijalno preduzeće “BIPS-agrar” koje je u okviru EU programa “Smart Start” dobilo značajnu finansijsku i tehničku podršku za uspostavljanje plantažnog uzgoja jagoda. Donacija kompanije Loom of Fruit omogućila je ograđivanje plantaže, a 2020. godine završena je prva berba jagoda koja je nadmašila prethodno definisane ciljeve ovog socio-preduzetničkog poduhvata namenjenog ekonomskom osnaživanju mladih i žena iz ruralnog područja. Uz to i Poljoprivredna škola je dobila 22 betonska stuba za voćnjake, a novačana donacija je uručena i Kulturnom centru u Smederevskoj Palanci.

 Evropska unija je najveći donator i najvažniji trgovinski partner Srbije, a kompanije iz EU najveći investitori u srpsku privredu. Podrška Evropske unije razvoju ekonomije i konkurentnosti u Srbiji vredna je više od 200 miliona evra za period od 2001. do danas. Ukidanje trgovinskih barijera, investicije iz zemalja članicama i projekti koji imaju za cilj da povećaju konkuretnost preduzeća, doprineli su rastu broja radnih mesta i ekonomskom razvoju Srbije. 

Mala i srednja preduzeća, kao i kompanije iz Srbije mogu da konkurišu za finansijska sredstva putem nekoliko projekata i programa, kao što su COSME, Horizont 2020, EUPRO, Inovacioni fond. Brojni finansijski instrumenti za mala i srednja preduzeća dostupni su i kroz program regionalni WB EDIF, Evropsku investicionu banku (EIB) i Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD).